Ecuador onder vuur na bestorming Mexicaanse ambassade

Manifestanten protesteren voor de ambassade van Ecuador in Mexico City. © Belga

Ecuador heeft zware kritiek gekregen na de inval in de Mexicaanse ambassade in Quito vrijdag. Andere Latijns-Amerikaanse landen als Argentinië, Brazilië, Nicaragua en Peru hebben de actie veroordeeld.

Mexico verleende vrijdag politiek asiel aan voormalig vicepresident van Ecuador Jorge Glas, die na een eerdere veroordeling opnieuw werd aangeklaagd voor fraude. Enkele uren later bestormden commandotroepen de ambassade, arresteerden Glas en brachten hem over naar een gevangenis. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verbrak daarop onmiddellijk de diplomatieke banden met Ecuador en noemde de actie ‘een flagrante overtreding van het internationale recht en een inbreuk op de Mexicaanse onafhankelijkheid’.

Glas was van 2013 tot 2017 vicepresident onder de linkse president Rafel Correa. Correa, die in 2022 politiek asiel kreeg in België, zegt op X dat Glas tijdens of na zijn arrestatie is geslagen en als gevolg daarvan moeite had met lopen. De voormalig president voegde daaraan toe dat ‘zelfs in de ergste dictaturen de ambassades van landen niet geschonden worden.’

Internationaal Gerechtshof

López Obrador heeft aangegeven naar het Internationaal Gerechtshof te stappen. In het Verdrag van Wenen over diplomatieke betrekkingen is vastgelegd dat een land een ambassade op zijn grondgebied niet mag binnendringen. De VS riepen Ecuador en Mexico zaterdag op ‘hun geschillen op te lossen’ binnen de geldende internationale wetten. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, is ‘gealarmeerd’ door de inval van de Ecuadoriaanse politie in de Mexicaanse ambassade. Guterres drukte het belang van de onschendbaarheid van diplomatieke gebouwen uit en verklaarde ‘dat elke schending de voortzetting van normale internationale betrekkingen in gevaar brengt’.  De VN-chef drong er bij Ecuador en Mexico op aan om ‘gematigdheid’ te tonen en ‘hun geschillen op een vreedzame manier op te lossen’. 

Intussen is ook aangekondigd dat het Mexicaanse diplomatieke personeel in Quito Ecuador zondag zal verlaten. Achttien mensen, diplomaten en hun familieleden, vertrekken later op de dag met een commerciële vlucht naar Mexico City, aldus het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.  Onder hen bevinden zich ambassadeur Raquel Serur, die door Ecuador tot ‘persona non grata’ was verklaard, en het hoofd van de diplomatieke missie, Roberto Canseco. Ze zullen allemaal naar de luchthaven worden begeleid door personeel van ‘bevriende en geallieerde landen’ die hebben aangeboden om ‘voor hun integriteit te zorgen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content