Duizenden demonstranten op straat tegen omstreden wetsontwerp in Georgië

Demonstraties in de Georgische hoofdstad Tibilis © Getty

In de Georgische hoofdstad Tbilissi zijn dinsdag zowat 8.000 mensen op straat gekomen om er hun ongenoegen te uiten over een omstreden wetsontwerp rond “buitenlandse agenten”. Het ontwerp lag vorig jaar al eens aan de basis van grootschalig protest.

De Georgische regering kondigde vorige week aan een wetsontwerp te laten stemmen dat geïnspireerd is op de Russische wetgeving rond ‘buitenlandse agenten’. Moskou gebruikt die wet tegen dissidente stemmen. In Georgië zou de wet onder meer inhouden dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland krijgen, zich moeten laten registreren. 

De Amerikaanse regering liet al weten zich zorgen te maken over dat wetsontwerp, dat ‘een bedreiging vormt voor burgerorganisaties, waarvan de activiteiten het leven van de burgers verbeteren op vlak van gezondheid, onderwijs en sociale steun’. De tekst ondermijnt daarnaast het engagement van Georgië voor Euro-Atlantische integratie en dreigt het land van het Europese pad te brengen, vreest Washington. 

In 2023 kwamen duizenden mensen in Georgië al op straat tegen dezelfde wet. De regering trok haar staart toen in, maar waagt nu dus een nieuwe poging en diende het – licht aangepaste – wetsontwerp in in het parlement.

Partner Content