Duitsland keurt homohuwelijk goed, Angela Merkel stemt tegen
Het Duitse parlement, de Bundestag, heeft het homohuwelijk goedgekeurd. Bondskanselier Angela Merkel liet eerder deze week het principiële verzet van haar partij varen, maar stemde zelf tegen.
In de goedgekeurde tekst staat dat ‘het huwelijk voor het leven is, tussen twee personen van een verschillend geslacht of van hetzelfde geslacht’. De wet werd goedgekeurd door 393 leden van de Bundestag, 226 leden stemden tegen.
Merkel tegen
Bij die laatste groep was ook bondskanselier Angela Merkel, die verklaarde dat het huwelijk voor haar ‘een huwelijk tussen een man en een vrouw is’. De voor-stemmers waren de drie linkse partijen in het Duitse parlement, aangevuld met een aantal partijleden van Merkels conservatieve partij CDU.
De goedkeuring is opvallend omdat er vorige week nog geen parlementaire meerderheid voor was. Maar tijdens een evenement georganiseerd door het magazine Brigitte in Berlijn, kondigde Merkel aan dat haar partij niet langer principieel tegen het homohuwelijk is en dat ieder partijlid in de toekomst volgens de eigen overtuiging kon stemmen.
Toen ze dat zei, had Merkel een stemming na de verkiezingen van eind september voor ogen, zodat er binnen haar partij nog gedebatteerd kon worden over het onderwerp. Ze werd echter in snelheid gepakt door haar sociaaldemocratische coalitiepartner SPD, die samen met de twee linkse oppositiepartijen de stemming op de agenda plaatste.
Europa
Duitsland is een van de laatste landen in West-Europa die het homohuwelijk legaliseert.
Nederland was het eerste in 2001, gevolgd door België in 2003. Het homohuwelijk is ook nationaal bij wet toegestaan in onder andere Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Sinds 2001 was in Duitsland wel al een geregistreerd partnerschap mogelijk, maar dat voorzag niet in volledig gelijke rechten op het vlak van fiscaliteit en adoptie