Duitsland, Frankrijk en Italië willen ‘nieuwe impuls’ voor Europese Unie

François Hollande, Angela Merkel en Matteo Renzi © Belga Image

Duitsland, Frankrijk en Italië gaan samen aan de andere lidstaten van de Europese Unie een ‘nieuwe impuls’ voor het Europese project voorstellen. Die impuls zou er onder meer moeten komen op vlak van defensie en economie.

Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd na overleg met president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Als antwoord op de Britse keuze voor een vertrek uit de Europese Unie willen Merkel, Hollande en Renzi hun Europese partners in de loop van de komende maanden een aantal concrete maatregelen voorstellen om het Europees project een nieuw elan te geven.

De drie willen hun ideeën woensdag delen met de andere regeringsleiders. De 27 zouden dan in september opnieuw bijeenkomen om een akkoord te bereiken over concrete projecten die in de loop van de komende zes maanden uitgevoerd kunnen worden.

Drie prioriteiten

In een gemeenschappelijke verklaring leggen Merkel, Hollande en Renzi in algemene bewoordingen alvast drie prioriteiten vast. De eerste slaat op binnenlandse en buitenlandse veiligheid, met een klemtoon op de strijd tegen terrorisme, de uitbouw van een Europese defensie en de bewaking van de Europese buitengrenzen. De tweede as omvat het economisch beleid, met onder meer een grotere convergentie in de eurozone op sociaal en fiscaal vlak. De derde prioriteit is ‘een ambitieus programma voor de jeugd’.

Polen wil nieuw concept

Frankrijk en Duitsland mogen tegenwind verwachten van Polen. ‘Ik denk niet dat het Frans-Duitse duo iets nieuws kan doen voor de Europese Unie’, zo reageerde premier Beata Szydlo. ‘Frankrijk en Duitsland zeggen: laat ons de integratie van de EU verdiepen. Wij zeggen: nee, zo kunnen we niet blijven voortdoen. Die EU bestaat niet meer. De Britten hebben deze visie verworpen in het referendum’, zo vervolgde ze.

Warschau wil met eigen voorstellen naar Brussel afzakken. ‘We hebben nood aan nieuwe gezichten, een nieuwe visie, een nieuw concept.’

Brexit

Merkel, Hollande en Renzi beklemtoonden op hun beurt ook opnieuw dat er niet met de Britten wordt onderhandeld over de voorwaarden van hun vertrek vooraleer Londen artikel 50 activeert. ‘We zijn het erover eens dat er informele noch formele gesprekken over een Brits vertrek kunnen plaatsvinden tot de Europese Raad het verzoek tot terugtreding heeft ontvangen’, maakte Merkel duidelijk.

Hollande en Renzi hamerden erop dat de Britse regering dat verzoek zo snel mogelijk moet indienen. ‘Het is onze verantwoordelijkheid om geen tijd te verliezen in de aanpak van het Britse vertrek en de nieuwe kwesties voor de 27 lidstaten’, zo stelde Hollande. ‘Niets is erger dan onzekerheid.’ De Franse president heeft ‘respect’ voor de politieke situatie in Groot-Brittannië, maar ‘wij mogen ook respect verwachten van Groot-Brittannië’. De Britse premier David Cameron liet echter verstaan dat het indienen van het verzoek aan zijn opvolger toekomt. Die zou begin september aangeduid worden. (Belga/KVDA)

Partner Content