Drie Tunesische presidentskandidaten weerhouden, drie anderen uitgesloten

Tunesische president Kais Saied. © Getty

De Tunesische verkiezingsautoriteit heeft maandag beslist om slechts drie kandidaten te behouden voor de presidentsverkiezingen van 6 oktober, onder wie aftredend president Kais Saied. Drie andere kandidaten die vorige week door de administratieve rechtbank opnieuw waren toegelaten, zijn dan toch uitgesloten.

‘De administratieve rechtbank heeft zijn beslissingen (aan de verkiezingsautoriteit) niet officieel meegedeeld binnen de wettelijke termijn van 48 uur’, verklaarde Farouk Bouasker, hoofd van de verkiezingsautoriteit Isie, ter rechtvaardiging van de uitsluiting van drie kandidaten. ‘De lijst die op 10 augustus werd bekendgemaakt is definitief en er kan geen beroep tegen worden aangetekend’, voegde Bouasker eraan toe in een verklaring die op de nationale televisie werd uitgezonden.

Naast de vertrekkende president zijn de andere twee kandidaten Zouhair Maghzaoui, een voormalig pan-Arabisch links parlementslid, en Ayachi Zammel, een weinig bekende industrieel en leider van een kleine liberale partij. Volgens een lid van zijn campagneteam werd Zammel maandag bij zonsopgang gearresteerd op verdenking van het vervalsen van sponsoring in zijn kandidatuurdossier.

Vorige week heeft de administratieve rechtbank, die in hoger beroep bijeenkwam, tot ieders verrassing de beroepen aanvaard van drie kandidaten die als serieuze concurrenten van president Kais Saied werden beschouwd. Saied, die in 2019 democratisch werd verkozen, wordt beschuldigd van autoritaire excessen sinds een staatsgreep op 25 juli 2021 waarbij hij zichzelf volledige bevoegdheden verleende.

Partner Content