Christos Stylianides & Liesbeth Goossens
Drie grootste humanitaire crisissen: ‘Europese solidariteit betekent het verschil tussen leven en dood’
De Europese Unie en Oxfam bundelen de krachten in een project dat zal focussen op de drie grootste humanitaire crisissen van vandaag: Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. ‘We kunnen niet toestaan dat het lijden daar vergeten wordt’, schrijven Europees Commissaris Christos Stylianides en Liesbeth Goossens van Oxfam.
Vandaag zijn er wereldwijd meer dan 51 miljoen mensen ontheemd of op de vlucht vanwege conflicten en geweld. Dit aantal breekt alle records, en overtreft zelfs het vluchtelingenaantal van tijdens de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste oorzaak van de stijging is de verheviging van conflicten, in het bijzonder in Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het Syrische conflict resulteerde tot op heden in meer dan elf miljoen ontheemden en vluchtelingen. Ook in Zuid-Soedan hebben meer dan twee miljoen mensen hun huizen moeten ontvluchten. En in de Centraal-Afrikaanse Republiek werden 860.000 mensen gedwongen hetzelfde te doen.
Achter deze cijfers en statistieken schuilen echter telkens mensen – zoals u en ik – die gedwongen werden te vluchten. Achter zich lieten ze hun bezittingen, hun huis, hun vrienden en vaak hun familie. Het is zeer moeilijk om de verwoesting en de kwetsbaarheid waarmee ze geconfronteerd worden in woorden uit de drukken. Een vrouw verschool zichzelf onder water om de kogels te ontwijken en stak met drie kinderen op haar rug de Nijl over, met nog drie anderen zwemmend aan haar zijde. Gedurende meer dan vijf dagen hadden ze niets te eten. Dit is het verhaal van Martha in Zuid-Soedan. Net zoals zij werden miljoenen andere vrouwen, mannen, ouderen en kinderen gedwongen hun huizen te verlaten. Om te overleven hebben zij nu nood aan onderdak, dekens en kleding, eten en drinken, veiligheid en bescherming, onderwijs, jobs en geld.
Onopgemerkte getuigenissen van diepgaand leed
Dergelijke getuigenissen van diepgaand leed gaan vaak onopgemerkt aan ons voorbij. We kunnen niet toestaan om onverschillig te worden ten overstaan van deze steeds terugkerende crisissen. Het aantal mensen dat erdoor getroffen wordt, is bijna even groot als de bevolking van Spanje, meer dan vier maal zo groot als de bevolking van Griekenland of België, meer dan tien maal het inwonertal van Ierland, of meer dan honderd maal dat van Luxemburg.
Om deze redenen bundelden de Europese Unie en Oxfam hun krachten om de levens van vluchtelingen onder de aandacht te brengen. EUsavelives – You Save Lives is ons gezamenlijk project dat zal focussen op de drie grootste humanitaire crisissen van vandaag: Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. We willen de verhalen vertellen van zij die werden ontheemd. We kunnen niet toestaan dat hun lijden vergeten wordt.
Bezorgde Europese burgers
Want wij geloven dat de Europese burgers welzeker bezorgd zijn. Ze zijn de belangrijkste bron van de hulp die aan vluchtelingen wordt geboden door Europa. Zo verleende de Europese Commissie in 2013 rond de 546 miljoen euro steun aan vluchtelingen en ontheemden uit 33 landen. Deze inspanning werd erg verwelkomd door organisaties zoals Oxfam, die openbare middelen aanvullen met geld van individuen en bedrijven. Die kleine of grote bijdragen staan ons toe het lijden te verminderen van diegenen die alles hebben verloren, en hen weer hoop te geven.
Jammer genoeg zal – tenzij het geweld eindigt – het aantal vluchtelingen en ontheemden nog elke dag blijven stijgen. Een duurzame en alomvattende politieke oplossing voor de conflicten is dus essentieel. Maar zelfs als deze conflicten morgen zouden eindigen, zou de humanitaire nood even hoog blijven – ook dan zou hulp nog jarenlang nodig zijn.
De Europese solidariteit kan het verschil tussen leven en dood betekenen. De ontheemde mensen zijn het levende bewijs van hoeveel impact humanitaire hulp kan hebben op de levens van onschuldige mensen die enkel het ongeluk hadden te zijn beland in een conflict waar ze niets mee te maken hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier