Dood Navalny: EU vraagt onafhankelijk internationaal onderzoek

Beeld van een bijeenkomst in Brussel op 16 februari 2024. © AFP

De Europese Unie wil dat Rusland een internationaal onderzoek naar de dood van oppositieleider Aleksej Navalny toelaat. Dat staat in een statement dat de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell maandag heeft gepubliceerd na afloop van een bijeenkomst met de buitenlandministers in Brussel.

.

“Rusland moet een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de omstandigheden van zijn plotse dood toelaten. De EU zal zich tot het uiterste inspannen om het politieke leiderschap en de autoriteiten van Rusland ter verantwoording te roepen”, zo luidt het statement dat Borrell in naam van de EU verspreidde. 

De EU bestudeert ook bijkomende sancties tegen Rusland naar aanleiding van de dood van Navalny. “We gaan proberen te identificeren wie rechtstreeks verantwoordelijk is. Dat is niet gemakkelijk, want we hangen af van informatie uit Rusland en zij willen die niet geven. Zelfs de familie krijgt geen toegang tot zijn lichaam”, stelde Borrell vast op een persconferentie na afloop van de bijeenkomst. 

Navalny stierf vrijdag in een Siberisch gevangenenkamp. Zijn moeder en advocaat reisden naar het mortuarium waar het lichaam van de oppositieleider zich mogelijk zou bevinden, maar kregen daar geen toegang toe.

Volgens het Kremlin is het onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood nog steeds aan de gang.  Hoe dan ook, volgens het statement ligt “de ultieme verantwoordelijkheid” voor de dood van Navalny bij “president Poetin en de Russische autoriteiten”.

De opposant werd “langzaam vermoord door het regime van Poetin”, zo stelde Borrell. De buitenlandministers ontvingen maandag zijn weduwe, Joelia Navalnaja. Om haar man eer te betuigen, stemden de ministers ermee in om het Europese sanctieregime voor de mensenrechten naar hem te vernoemen.

(Lees verder onder de preview.)

Verschillende landen roepen Russische ambassadeur op het matje

Na Zweden, Duitsland en de Baltische staten, roept nu ook Spanje de Russische ambassadeur in zijn land op het matje na de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat melden diplomatieke bronnen.

De bronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken specificeerden niet wanneer de Russische ambassadeur in Madrid, Yuri Klimenko, wordt opgeroepen. De dagvaarding komt een paar uur nadat Zweden, Duitsland, Estland, Letland en Litouwen al aankondigden gelijkaardige stappen te nemen.

In Duitsland liet de Russische ambassade al weten dat het overlijden van Navalny een strikt interne aangelegenheid van Rusland is. Moskou wees de oproep van Duitsland af om de dood van de Kremlincriticus te onderzoeken en deed die af als inmenging in binnenlandse aangelegenheden. 

Verschillende Westerse leiders, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, wijzen ook met de beschuldigende vinger naar het Kremlin. Navalny was een populaire oppositieleider en groot tegenstander van president Vladimir Poetin. Tijdens Navalny’s carrière vermeed Poetin het noemen van zijn naam.

Woordvoerder Navalny: ‘Onderzoek lichaam Navalny duurt nog minstens twee weken”

Het onderzoek op het lichaam van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny zal nog minstens veertien dagen duren. Dat meldt zijn woordvoerder Kira Jarmysj maandag.

“Er zou in die periode nog een chemisch onderzoek plaatsvinden”, zo luidt het. Eerder maandag zei de woordvoerder van het Kremlin dat het onderzoek naar de dood van Navalny nog aan de gang is en dat er nog geen conclusies zijn. De Russische opposant stierf vrijdag in het Siberische gevangenenkamp waar hij opgesloten zat. Waar het lichaam zich bevindt, is onduidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content