Donald Trump wint met panache in alle staten: ‘Wat mij betreft, is het voorbij’

Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Trump won vijf Republikeinse voorverkiezingen. Democrate Clinton deed dat in vier staten, Rhode Island ging met verrassend groot verschil naar Sanders.

Het wordt moeilijker en moeilijker om Donald Trump niet als de genomineerde van de Republikeinen te beschouwen. Dat vindt hij er in ieder geval zelf van. “Wat mij betreft, is het voorbij”, zei hij enkele uren nadat de uitslagen (heel snel) bekend geworden waren, “ik beschouw mezelf als de waarschijnlijke genomineerde”. (Trump hield zijn toespraak volgens CNN met vertraging omdat hij te gast was op een evenement van Time, waar de “100 invloedrijkste mensen” aanwezig waren.)

Hij wees op de analogie van de bokser. Als die iemand KO slaat, is er geen betwisting van de jury.

“Het is de bedoeling dat ik (op de partijconventie) in de eerste ronde win, maar wie zal men in een verdere ronde kiezen? Iemand die miljoenen stemmen minder gehaald heeft? Iemand die 500 delegates minder gewonnen heeft dan ik?”

De verschillen waren inderdaad immens in de vijf oostelijke staten waar gekozen werd, wat, zoals Trump zelf aangaf nog moeilijker was omdat hij twee tegenstanders bekampt, Ted Cruz en John Kasich.

Trump behaalde volgens soms niet definitieve resultaten tussen 56 procent (Maryland) en 64 procent (Rhode Island) van de Republikeinse stemmen. Het beste was zijn tegenstrevers bereikten was de 27,7 procent van John Kasich in Connecticut.

Ook qua delegates doet Trump een goede zaak.

Van de 172 delegates waarover de vijf staten beschikken, zijn er 54 van Pennsylvania die hoe dan ook tot de conventie ongebonden blijven, maar het gros van de rest gaat naar Trump die voorlopig, in een becijfering van The New York Times, op 949 komt (hij begon de dag met 844), terwijl Cruz op 544 staat (winst van 1 delegate) en John Kasich op 153 (een winst van 5). Kasich blijft weken nadat Marco Rubio uit de race stapte, nog altijd met minder delegates dan Rubio, die er 171 heeft.

Zoals bekend heeft de winnaar bij de Republikeinen 1.237 delegates nodig voor de nominatie. Trump moet nog iets meer dan 50 procent van de resterende delegates behalen om de nominatie in de eerste ronde binnen te halen.

Dat is een stuk makkelijker dan de 60 procent die hij twee weken geleden moest halen.

Voor zijn twee tegenstanders, die zondag een niet-aanvalspact sloten, in de hoop dat ze volgende week de staat Indiana uit handen van Trump houden, ziet het er ronduit somber uit. “EliminaTED”, titelde de conservatieve website Drudge Report over Cruz, en Kasich staat er slechter voor dan de senator uit Texas.

In zijn toespraak was Trump vooral fel over Hillary Clinton, de waarschijnlijke genomineerde bij de Democraten. “Als Hillary Clinton een man was, haalde ze denk ik geen vijf procent van de stemmen”.

Hillary boven, Sanders verzet zich

Bij de Democraten was het beeld na de vierde Super Tuesday iets minder uitgesproken. Hillary Clinton won met grote voorsprong in drie staten, Pennsylvania, Delaware en Maryland, waar ze tussen 56 en 63 procent van de stemmen behaalde. In Rhode Island was het andersom en won Bernie Sanders met 55 procent van de stemmen en 12 procent voorsprong – dit terwijl peilingen winst voor Clinton voorspelden. In Connecticut was het urenlang nek-aan-nek met Clinton die tijdens de tellingen gaandeweg een voorsprong van Sanders wegwerkte, om uiteindelijk te zegevieren met 51 procent tegen 47.

Clinton ligt, in voorlopige tellingen, 300 verdiende delegates voor op Sanders en bijna 800 delegates als ook de niet verkozen superdelegates meegerekend worden. Met die superdelegates erbij komt ze op goed 200 delegates van een absolute meerderheid…

Bernie Sanders had, nog voor de uitslagen binnen waren, gezegd dat hij de betere kansen had in een algemene verkiezing, waar onafhankelijken hun stemmen kunnen uitbrengen. Hillary Clinton concentreerde zich in haar speech grotendeels op Trump.

Ze beloofde “bruggen te bouwen” richting de aanhang van Sanders.

“Dit is hoe vooruitgang geboekt wordt”, zei ze, “We moeten zowel dromers zijn als doeners”.

“Onlangs beschuldigde Donald Trump me ervan de vrouwenkaart te spelen. Wel, als de vrouwenkaart spelen, betekent dat ik vecht voor gelijk loon en zwangerschapsverlof, dan kaart ik mee”.

Ze eindigde met een zinnetje dat allicht deel zal gaan uitmaken van haar campagne.

Ik wil een toekomst, zei ze, “where love trumps hate’ – waar liefde haat overtroeft – uiteraard een verwijzing naar de naam van haar nu wellicht onvermijdelijke tegenstander.

Partner Content