Het werd een existentieel verlies voor Kamala Harris
Donald Trump haalde de strijdstaten North Carolina, Georgia en Pennsylvania binnen. Hij eiste -nog ietwat voorbarig – de overwinning op. Van een nek-aan-nek-race was er uiteindelijk niet zoveel sprake.
Eerst gaven meerdere media, daarbij The New York Times en Politico, Trump gewonnen in North Carolina.
Beide kandidaten hadden uitvoerig campagne gevoerd in de staat, en Kamala Harris dacht dat ze met de groeiende verstedelijking en inwijking in de staat, en met de schandalen rond de Republikeinse kandidaat-gouverneur Mark Robinson, een goede kans maakte. Maar dat alles volstond niet voor een ommezwaai. Het verschil werd zelfs groter dan in 2020. Robinson, die zich op een pornosite een zwarte nazi noemde, verloor wel de verkiezing voor gouverneur.
Een uurtje later werd Trump door onder meer CNN als winnaar aangeduid in Georgia.
In 2020 verloor Trump in die staat met 11.779 stemmen van Joe Biden. Nu ligt hij, met 93 procent van de stemmen geteld, 120.000 stemmen voor op Kamala Harris.
Volgens exitpolls deed Kamala Harris het in deze staat vooral slechter bij onafhankelijken. Joe Biden kreeg in 2020 de meerderheid van de onafhankelijke stemmen en kon daarmee een nipte winst bezegelen. Dit keer kozen de onafhankelijken in meerderheid voor Donald Trump.
Ook zouden lager opgeleide vrouwen en latino’s vaker voor Trump hebben gekozen.
Vervolgens werd Pennsylvania, door onder meer Fox News en CNN, als winnaar in Pennsylvania aangeduid. Met de val van die staat, de cruciale swingstaat, viel alle hoop voor Kamala Harris weg.
Haar kamp had zich nog even vastgeklampt aan de strategie van de drie noordelijke swingstaten, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Winst in die drie staten had volstaan voor het presidentschap. Maar Pennsylvania viel weg. En ook Wisconsin gaat zo goed als zeker naar Trump. Voorlopige resultaten tonen dat Harris bijna in alle kiesdistricten iets slechter scoort dan Biden het deed in 2020.
Dat het een moeilijke nacht zou worden voor Harris werd al duidelijk in vroege resultaten. Donald Trump won in Florida met veel meer verschil dan in 2020. En in Virginia, waar Joe Biden in 2020 won met 10 procent voorsprong, bleef het lang onheilspellend nipt. Maar het werd meer dan een moeilijke nacht, een existentiële strijd over de toekomst van het land werd verloren. Na middernacht plaatselijke tijd kondigde een woordvoerder aan dat ze pas in de Amerikaanse ochtend op de uitslag zou reageren.
Senaat
Ook in de strijd om de Senaat viel er geen goed nieuws te rapen voor de Democraten. Ze verloren hun meerderheid. In West-Virginia werd het verlies van de zetel verwacht. Maar in Ohio werd de lang zetelende Democraat Sherrod Brown toch ietwat onverwacht gewipt. En nog andere Democratische zetels dreigen te sneuvelen.
Exitpolls
Uit exitpolls, die aan het begin van de verkiezingsavond onder meer door CNN werden bekendgemaakt, bleek al dat de kiezers in grote meerderheid ontevreden tot kwaad waren over de staat van het land. 72 procent van de kiezers hoorde in een van die twee categorieën thuis. En in interviews bleek dat enkele voorstellen van Donald Trump, onder meer de afschaffing van de belasting op overuren, hem extra stemmen opleverden van vroegere Democraten.
Abortus
In Florida werd een voorstel om abortus weer legaal te maken tot 24 weken nipt niet goedgekeurd. De staat vereiste een meerderheid van 60 procent en uiteindelijk bleek ‘slechts’ 57 procent van de bevolking het voorstel te ondersteunen. De oude wet blijft in voege, die abortus beperkt tot 6 weken.
In andere staten, waar een gewone meerderheid volstond, verging het abortusamendenten beter. In Missouri, een staat met heel strenge anti-abortuswet, wordt abortus nu legaal tot 24 weken. En in de staten Maryland, Colorado en New York, waar het recht op abortus bestaat, wordt dat recht in de grondwet opgenomen.
Amerikaanse verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier