Donald Trump over aanslag: ‘Ik voelde me heel veilig omdat ik God aan mijn kant had’

Een zeldzaam publiek optreden van Melania. © Getty
Rudi Rotthier vanuit de VS

In zijn toespraak op de Republikeinse Conventie vertelde Donald Trump uitvoerig over de aanslag op zijn leven. ‘Ik zal het nooit opnieuw vertellen, want het is te pijnlijk om te vertellen.’ Een traag en zacht sprekende presidentskandidaat pleitte ook voor verzoening. ‘Het is geen overwinning als je wint voor de helft van het land.’ Even later klonk hij al een stuk minder verzoenend.

Het was een verlate en lange toespraak, anderhalf uur lang, op een dag dat het grote nieuwsitem de toekomst van president Joe Biden was. Biden verliest zienderogen steun binnen zijn partij en van zijn financiers. Een aantal media, waaronder Axios, melden dat Democratische partijkopstukken de druk op de president opvoeren om hem zover te krijgen nog dit weekend zijn presidentscampagne te beëindigen.

Het contrast met de Republikeinse Conventie in Milwaukee was opvallend. Die verliep rimpelloos. Ze toonde een eensgezinde en zegezekere partij.

De Republikeinse tegenstanders van Donald Trump zijn uitgerangeerd of daagden niet op. Zijn recente processen en veroordelingen werden niet aangeraakt of afgedaan als een wraakoefening van de Democraten. De ‘gestolen verkiezingen van 2020’ werden bijna niet vermeld. De meer radicale sprekers werden na de middag geprogrammeerd, terwijl kijkers in primetime konden horen hoe een kleindochter en een vroegere medewerkster Trump bewierookten als een familieman en iemand die vrouwen beschermt. En dan was er natuurlijk het feit dat hij geen week geleden een moordaanslag had overleefd. Het aantal sprekers dat het over een goddelijke interventie had, was niet bij te houden.

Trump, geen religieus man, ging zelf ook die kant uit. ‘Ik voelde me heel veilig omdat ik God aan mijn kant had.’

Hij gaf een gedetailleerd relaas van de aanslag. ‘Ik zei tegen mezelf: wauw, wat was dat? Het kan alleen maar een kogel zijn.’ Hij beschreef het bloed: bloed aan zijn oor, aan zijn hand, op de plek waar hij na de schoten was gedoken en leden van de geheime dienst hem beschermden. ‘De dokters vertelden me dat het oor het ergst bloedt’, zei hij. ‘We leerden iets.’ De zaal was stil tijdens dit deel van de toespraak. Sommigen weenden.

‘Ik had hier niet mogen zijn’, aldus Trump. Het Republikeinse publiek protesteerde.

Hij bracht een eerbetoon aan de brandweerman die tijdens de aanslag om het leven is gekomen, en kuste diens helm.

Voor en na het relaas van de aanslag sloeg hij even een verzoenende toon aan. ‘Het is geen overwinning als je wint voor de helft van het land.’ Hij pleitte ervoor een einde te maken aan ‘ruzie en verdeeldheid’. Hij riep op politieke tegenstanders niet langer te demoniseren, maar verweet Democraten even later wel dat ze het rechts­sys­teem tegen hem gebruikt hadden. Hij had het over ‘gekke Nancy Pelosi’ (de gewezen Democratische speaker) en ‘Democraten die ons land vernietigen’. Volgens The Washington Post stond de ‘gekke Nancy Pelosi’ niet in zijn telepromptertekst. De Democraten verwijten hem ten onrechte dat hij de democratie bedreigt, stelde Trump. ‘Ik verdedig de democratie.’

Ommekeer

De rest van zijn toespraak, qua tijd verreweg het langste deel, had veel weg van zijn half geïmproviseerde, langdradige campagnetoespraken: een opsomming van wat de Democraten verkeerd hebben gedaan (‘We staan aan de rand van de Derde Wereldoorlog’), en wat onder zijn presidentschap beter ging en in zijn tweede ambtstermijn nog beter zal gaan. De toon en het volume zaten nu heel dicht bij de Trump van voor de aanslag.

‘Ik zal de Amerikaanse droom terugbrengen’, beloofde hij.

‘Als je de tien slechtste presidenten in de geschiedenis van de VS zou nemen en zou optellen, hebben ze niet zoveel schade aangericht als Biden.’ Ook dat stond niet in zijn voorbereide tekst. Zijn team had gelekt dat hij de naam van Biden helemaal niet zou vermelden. ‘Ik zal de naam maar één keer gebruiken’, aldus Trump, die zich realiseerde dat hij zijn eigen regel had overtreden.

In zijn nieuwe ambtstermijn, zei hij, zullen de belastingen dalen. Er zal volop naar olie gedrild worden, wat de prijs aan de pomp zal drukken. De maatregelen die elektrische auto’s bevoordelen worden afgeschaft, migranten worden massaal teruggestuurd. Hij zal twee dingen beslissen op zijn eerste dag: ‘Drill, baby, drill en het sluiten van de grenzen.’

Het ging van de hak op de tak, en toonde de Trump, onstuimig en draadloos, die velen zich op een negatieve manier herinneren. Hij liet de voorbereide tekst voor wat die was, en bracht al zijn dada’s ter sprake: zijn relatie met Noord-Korea, Hannibal Lecter. Democraten konden weer enigszins hopen. Evenwel: het eerste, emotionele deel werd nog op een treffelijk uur uitgezonden. Het rommelige campagnedeel viel in grote delen van het land na bedtijd, na middernacht.

Melania maakt opwachting

Donald Trump op de Republikeinse Conventie. © REUTERS

Echtgenote Melania, opvallend afwezig tijdens de campagne en de rest van de conventie, maakte haar opwachting, al dook ze pas op toen Trump al op weg was naar het spreekgestoelte. Het publiek zag hen voor de toespraak niet samen. Achteraf verschenen ze wel samen.

Partner Content