Donald Trump, nu met levende arend in Time

Donald Trump in Time © /

In een fotosessie voor Time Magazine werd een arend, Amerika’s nationaal embleem, naast presidentskandidaat Donald Trump geplaatst. De miljardair zag het in principe zitten maar had in de praktijk toch enige moeite om met het dier op zijn arm te poseren.

Time Magazine besloot, niet zo origineel, de cover deze week aan Donald Trump toe te bedelen, naar aanleiding van diens koppositie in de Republikeinse peilingen. Naar aanleiding van de cover werd Trump dinsdag uitgebreid geïnterviewd.

Fotograaf Martin Schoeller had 28 close-up portretten gemaakt, die allemaal dezelfde uitdrukking toonden. “Mijnheer Trump weet precies hoe hij eruit ziet, en hij neemt één pose aan en beweegt niet”.

Schoeller zocht iets dat meer verrassend zou zijn, en kwam uit bij een 27-jarige arend, Uncle Sam. Trump hanteert de slogan “Make America Great Again”, en de arend, meer bepaald de bald eagle (de Amerikaanse zeearend), is als nationaal embleem op zijn manier ook een symbool voor een groot Amerika.

Trump zag het helemaal zitten, de vogel werd met zijn begeleider uit Texas overgevlogen naar New York. Daar liet vastgoedmagnaat/politicus Trump “wat aarzelend” (volgens Schoeller) de arend op zijn arm zitten. De fotosessie ging door in het kantoor van Trump, waar de arend zich niet helemaal aan het script hield. Hij flapte onder meer boeken uit de kast.

Trump is volgens Time de eerste presidentskandidaat ooit die met een “wild dier” wordt gefotografeerd.

Donald Trump in Time
Donald Trump in Time© /

Uncle Sam is een gewond wild dier. De arend werd in 1994 aangereden door een auto. Hij wordt sindsdien gerehabiliteerd en voorbereid op zijn bevrijding.

‘Geen marionet’

Het interview in Time is breedvoerig. Waarom besliste Trump uiteindelijk presidentskandidaat te zijn? vroeg journalist Michael Scherer.

“Ik voelde dat ik het voor mezelf wilde doen. Ik wou niet dat ik over tien jaar moest terugblikken en zeggen ‘Oh, dat kon ik gedaan hebben’. Mijn familie zou me nogal aankijken”.

Hij heeft het ook over zijn rivalen. “Het zijn allen marionetten”, zegt hij, verwijzend naar hun geldschieters. “Ze doen wat je maar wilt, vooral als hun carrière nog niet ten einde is en ze nog een campagne willen voeren. Eén van de redenen waarom ik volgens mij goed scoor in de peilingen is dat ik absoluut geen marionet ben.”

Hij hekelt ook de regeling waarbij kandidaten kunnen gebruik maken van Super-PAC’s, “onafhankelijke” organisaties, waaraan donoren onbeperkt geld kunnen schenken (terwijl ze maximaal 2.700 dollar rechtstreeks aan de campagne van de kandidaat kunnen geven). Officieel mag er geen coördinatie zijn tussen kandidaat en de Super-PAC. “De Super-PAC van Jeb Bush wordt geleid door zijn beste vriend. Moeten we echt geloven dat die twee niet praten?”

Hij heeft niets tegen gelddonoren, zegt Trump, zolang er maar “transparantie” bestaat.

Debat ‘voor goede doel’

Trump heeft in het interview een suggestie voor tv-nieuwszender CNN, die op 16 september het tweede debat tussen Republikeinse presidentskandidaten organiseert.

“Ik ga naar CNN en zeg: kijk, jullie gaan massale kijkcijfers halen. Ik wil 10 miljoen dollar voor liefdadigheid, niet voor mezelf. Wat gebeurt er? Ik daag niet op, oké? Ik daag niet op tenzij jullie 10 miljoen aan kankeronderzoek geven. Of jullie kiezen tien goede doelen, met elk 1 miljoen. Als ik meedoe komt er een te gek publiek, en verdient CNN een fortuin met de publiciteit.” Trump stelt de vraag rechtstreeks aan de interviewer: “Zou jij ooit zeggen: ik wil 10 miljoen dollar voor aids-onderzoek, of voor wat dan ook, of is dat te leep?”

Partner Content