Donald Trump kiest J.D. Vance als zijn running mate en is officieel presidentskandidaat voor Republikeinse Partij

Hardcore Trumpaanhanger JD Vance werd verkozen als senator voor Ohio © Andrew Spear Getty Images

J.D. Vance wordt de running mate van Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump. Trump heeft het nieuws aangekondigd op de openingsdag van de Republikeinse Conventie

Donald Trump heeft senator J.D. Vance, uit de staat Ohio, aangeduid als zijn running mate voor de presidentsverkiezingen in november. Dat heeft de ex-president en huidig presidentskandidaat maandag bekendgemaakt via zijn sociaalnetwerksite Truth Social. Trump en Vance nemen het op 5 november 2024 op tegen huidig president Joe Biden en huidig vicepresident Kamala Harris.

Trump heeft op die conventie ook al genoeg stemmen van delegatieleden binnengehaald om officieel als kandidaat voor Republikeinse Partij te worden aangeduid. ‘Na lang wikken en wegen (…)  heb ik besloten dat de persoon die het meest geschikt is om de positie van vicepresident van de Verenigde Staten te bekleden senator J.D. Vance uit de geweldige staat Ohio is’, schrijft Trump op Truth Social over zijn beslissing. 

Vance heeft gediend in het leger en heeft ‘een zeer succesvolle zakencarrière gehad’, vervolgt Trump. ‘Hij zal zich tijdens de campagne sterk focussen op de mensen voor wie hij zo briljant heeft gevochten: de Amerikaanse arbeiders en boeren in Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Minnesota, en ver daarbuiten.’

De genoemde staten worden bij de komende presidentsverkiezingen beschouwd als strijdstaten.  In een verkiezingscampagne waarin de leeftijd van de kandidaten wel eens een belangrijk onderwerp zou kunnen worden, kiest de 78-jarige Trump dus voor een opvallend jonge running mate. Vance is momenteel 39. Nog voor de verkiezingen zal hij 40 worden. Als Trump tot president wordt verkozen, wordt Vance dus vicepresident.

Vance staat bekend om zijn oerconservatieve denkbeelden. Hij wil niet weten van het homohuwelijk en is gekant tegen abortus, ook na een verkrachting. Vance wil tevens de Amerikaanse hulp aan Oekraïne stopzetten – de keuze wijst erop dat Trump na de moordaanslag geenszins van plan is om een gematigder koers te varen.

Vance , die zijn geld verdiende in de technologie-industrie, was in een verder verleden wellicht de meest uitgesproken criticus van Trump. In 2016 was hij ronduit tegen. ’Ik weet niet of ik Trump moet beschouwen als een cynische klootzak zoals Nixon, wat niet zo slecht zou zijn (en mogelijk nuttig) of als Amerika’s Hitler. Hoe ontmoedigend is dat?’ Dat was een privéboodschap die uitlekte. Helemaal officieel verklaarde hij: ‘Ik ben een nooit-Trumper. Ik heb hem nooit gemogen.’ Hij was met name gekant tegen Trumps antimigratiepolitiek.

In die periode bracht Vance zijn bestseller uit, ‘Hillbilly Elegy’ (in het Nederlands vertaald als ‘Hillbilly Blues’). Daarin beschrijft hij zijn jeugd als telg van arme, witte mensen. De bevolkingsgroep die hij beschreef, werd ook de groep die Trump omarmde. Mettertijd omarmde ook Vance Trump. In 2022 deed hij, met steun van Trump, een gooi naar een Senaatszetel vanuit Ohio. Hij won. In de loop der tijden heeft Vance wel meer standpunten verkondigd die afwijken van Donald Trump, maar op miraculeuze wijze zijn die verschillen recent verkleind tot weggeveegd.

Partner Content