Donald Trump en zijn vrouwen: ‘Ze leven allemaal in angst’

Presidentskandidaat Donald Trump en zijn vrouw Melania. © Getty

Zijn grootmoeder, zijn (ex-)echtgenotes en zijn dochter: over de vrouwen in het leven van Donald Trump heeft Nina Burleigh een boek geschreven. Uit het onderzoek van de Amerikaanse journaliste blijkt hoe vrouwvijandig de presidentskandidaat is.

U hebt een boek geschreven over Donald Trump en zijn verhouding met vrouwen. Een paar weken geleden stond hij in een tv-debat tegenover Kamala Harris. Wat ligt hem het beste, het tegen een vrouw opnemen of tegen een man?

Nina Burleigh: Trump heeft altijd de behoefte om de persoon die samen met hem op het podium staat te domineren, zeker als het een vrouw is. Vrouwen kleineren is een deel van zijn persoonlijkheid. Maar hij weet dat zo’n gedrag hem in deze debatten kan schaden. Trump bestempelde Harris ooit als nasty, als kwaadaardig, maar in dat tv-debat deed hij dat niet. Ik denk dat het een kwestie van strategie is. Maar het was waarschijnlijk niet gemakkelijk voor hem om zich te beheersen.

In The Trump Women: Part of the Deal vertelt u het verhaal van de belangrijkste vrouwen in Trumps leven, te beginnen met zijn grootmoeder Elizabeth Christ Trump. Hoe hebben die vrouwen zijn leven bepaald?

Burleigh: Het verhaal van Trumps grootmoeder is fascinerend. Zijn grootvader was een Duitse immigrant, die in de VS een fortuin vergaarde en dan zijn vrouw liet overkomen, in het begin van de twintigste eeuw. Toen haar man in 1918 plots overleed, stichtte Elizabeth met haar erfenis de Trump Corporation. Met haar is alles begonnen, zonder Elizabeth stond de naam Trump nu niet op gebouwen en golfterreinen over de hele wereld. Elke andere politicus zou tijdens interviews dat verhaal vertellen en ervoor zorgen dat die vrouw de krantenkoppen haalt. Maar Trump niet. In het debat met Kamala Harris sprak hij over zijn grootvader maar niet over zijn grootmoeder.

‘Donald Trump heeft van kleins af geleerd dat vrouwen in de hiërarchie onder mannen staan.’

Waarom niet?

Burleigh: Ik kan daar alleen maar naar raden, maar ik denk dat het met Trumps vader te maken heeft, die een echte patriarch was. Donald Trump heeft van kleins af geleerd dat vrouwen in de hiërarchie onder mannen staan en dat je over hen de baas moet spelen. Het over Elizabeth Christ Trump hebben zou betekenen dat hij die vrouw macht geeft, en dat wil hij niet. Daarnaast denk ik dat het ook wat te maken heeft met het Amerikaanse klassensysteem.

Hoe bedoelt u?

Burleigh: Het Amerikaanse klassensysteem is complex. Enerzijds kan iedereen de top bereiken en rijk worden. Maar zelfs dan staat er altijd iemand boven je, namelijk de oude ‘geldadel’, mensen die al eeuwen tot de Amerikaanse aristocratie behoren. Trump wil daar koste wat kost deel van uitmaken. Dat heeft hij van zijn moeder geërfd.

Waarom?

Burleigh: Ook het verhaal van Trumps moeder Mary Anne is ongelooflijk. Ze werd in Schotland geboren en kwam naar de VS om als huismeid te werken. Later leerde ze Trumps vader kennen, die toen al welgesteld was. Mary Anne deed er haar leven lang alles aan om zo classy, zo nobel mogelijk over te komen. Ze wilde haar afkomst verdoezelen. Donald Trump doet momenteel net hetzelfde. Toen hij president was, ontmoette hij een keer de Queen, wat een bijzonder moment was. De zoon van een Schotse huisbediende schudt de hand van de koningin van Engeland: het is de perfecte American dream. Elke politieke spindoctor zou Trump aangeraden hebben om zijn moeder ergens te vernoemen. Maar hij deed het niet. Voor hem was het belangrijker dat niemand iets te weten zou komen over de achtergrond van zijn moeder.

U beschrijft Donald Trump in uw boek als een man die geen vrouwen naast zich duldt. Zo zou de scheiding van zijn eerste vrouw Ivana er volgens u gekomen zijn omdat zij te succesvol werd als zakenvrouw. Maar tegelijk stelde hij in 2016 met Kellyanne Conway een vrouw aan als campagnemanager. Hoe valt dat te rijmen?

Burleigh: Het ene is privé, het andere zakelijk. Trump heeft meermaals gezegd dat een vrouw die werkt, ‘gevaarlijk’ is, omdat ze haar man niet genoeg aandacht geeft en ’s avonds niet voor hem kookt. Kellyanne Conway hoeft niet voor hem te koken. Er zijn enkele vrouwen die in hooggeplaatste posities voor Trump gewerkt hebben, maar niet veel.

‘Toen Trumps eerste vrouw, Ivana, op eigen benen begon te staan, dumpte hij haar. Melania weet dat.’

Vorig jaar stond zijn derde vrouw, Melania, veel in de belangstelling. Wie is zij en welke rol speelt zij in zijn leven?

Burleigh: Melania heeft een Spartaanse opvoeding gekregen achter het IJzeren Gordijn. Dan ontmoette ze Trump en die gaf haar toegang tot de levensstijl waar ze altijd al van gedroomd had. In ruil moet ze zich aan hem onderwerpen. Zoals alle vrouwen in Trumps omgeving.

Naar verluidt huilde Melania toen haar man in 2016 tot president werd verkozen.

Burleigh: Zij ontkent dat, maar het wordt wel gezegd. Uit mijn onderzoek blijkt dat Melania geen interesse heeft in politiek of politieke macht. Ze wil alleen maar comfort en een aangenaam leven: de beste schoonheidsproducten die er zijn, een zwembad, dure juwelen… Voor Trump president werd, bracht ze de meeste tijd door met haar Sloveense familie. Melania is introvert, ze sprak destijds zelfs zelden Engels. En hoe het vandaag met haar gaat? Dat weet ik niet.

Trumpproces: Stormy Daniels geeft (te veel) details

Melania Trump is het afgelopen jaar amper in het openbaar verschenen. Het lijkt alsof ze niet bepaald blij is dat haar man opnieuw presidentskandidaat is. Waarom kan ze dat dan niet uit zijn hoofd praten?

Burleigh: Trump wil een onderdanige vrouw en ze kan het zich niet permitteren zich anders te gedragen. Toen Trumps eerste vrouw, Ivana, op eigen benen begon te staan, dumpte hij haar. Melania weet dat.

Laten we het ten slotte nog even hebben over Ivanka Trump, zijn dochter. Trump schakelde haar tijdens zijn presidentschap in als adviseur. Een Amerikaanse ambtenaar noemt haar in uw boek ‘het alter ego van haar vader’.

Burleigh: Ivanka is de belichaming van wat Donald Trump wil zijn. Ze is geboren toen de familie al schatrijk was en groeide op als lid van die Amerikaanse aristocratie. Ze is ook een zelfverklaarde feministe en een toegewijde moeder van drie kinderen. Ivanka is zowat de gemoderniseerde versie van Trump. Het schijnt dat ze geprobeerd heeft om invloed uit te oefenen op haar vader, bijvoorbeeld op die bewuste 6 januari. Maar Ivanka heeft zich daar nooit openlijk over uitgelaten. Zoals alle Trumpvrouwen leeft ze in angst. Angst met name dat men zou nagaan hoe ze tijdens het presidentschap van haar vader geld verdiend heeft. Maar ik denk dat ze diep vanbinnen ook bang is dat haar vader haar zou verstoten als ze niet loyaal is.

In ‘Project 2025’, dat zogezegd de plannen voor Trumps volgende presidentschap schetst, staat dat huwelijken en gezinnen in de toekomst ‘op Bijbelse leest geschoeid’ moeten zijn. Trump zelf beweert niks met Project 2025 te maken te hebben. Maar komt wat daarin staat niet goed overeen met Trumps vrouwbeeld?

Burleigh: Trump is patriarchaal en vrouwvijandig, en dit project is een poging om dat in wetten vast te leggen. Trump was zelf geen goede echtgenoot en vader: hij is meermaals gescheiden en zag amper naar zijn kinderen om. Maar volgens Project 2025 maakt het niet uit of een man een goede vader of echtgenoot is. Wat telt is dat de vrouw thuis zit, zich met de kinderen bezighoudt en zich aan haar man onderwerpt. Precies zoals Trump het ook wil.

Donald Trump over aanslag: ‘Ik voelde me heel veilig omdat ik God aan mijn kant had’

Partner Content