Donald Trump doet buitenlandbeleid uit de doeken: ‘Amerika Eerst’

Donald Trump © Belga Image

Donald Trump, in polepositie om de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen te worden, heeft meer uitleg gegeven bij het buitenlandbeleid dat hij wil voeren als hij naar het Witte Huis mag. ‘Amerika Eerst’, zo vat hij het zelf samen.

Donald Trump opende zijn toespraak in het Mayflower Hotel in Washington D.C. met de belofte dat hij ‘de roest van Amerika’s buitenlandbeleid zal schudden’ en ‘willekeur zal vervangen door doelgerichtheid, ideologie door strategie en chaos door vrede’, aldus CNN.

‘Ik zal, als president, de wereld bekijken door de heldere lens van Amerikaanse belangen. Mijn buitenlandbeleid zal altijd de belangen van het Amerikaanse volk en de Amerikaanse veiligheid voorop stellen’.

Het buitenlandbeleid van aftredend president Barack Obama noemde hij ‘een totale ramp’.

Imago

De uiteenzetting moet volgens CNN gekaderd worden in Trumps plannen om zijn imago te verbeteren en zijn kansen te verhogen bij de presidentsverkiezingen in november. De flamboyante vastgoedtycoon leidt de race naar de Republikeinse nominatie, maar zijn succes zorgt voor onrust binnen de partij. De leiding van de partij vreest dat zijn harde toon in de kaarten van zijn Democratische rivaal (wellicht Hillary Clinton) zullen spelen.

Volgens Paul Manafort, een hoge vertegenwoordiger in de campagne van Trump, is er een week aan de toespraak gewerkt. De oorspronkelijke ideeën kwamen van The Donald en werden punt per punt besproken met experts van binnen en buiten “het buitenlandestablisment”.

Trump las de toespraak voor met behulp van een teleprompter – pas de tweede keer dat hij tijdens deze campagne gebruik maakte van zo’n apparaat (de eerste keer was tijdens een toespraak voor AIPAC, de Amerikaanse pro-Israël lobby) – wat ook wijst op het feit dat hij geen uitschuivers wilde maken.

Het uitgangspunt van de toespraak was dat de VS na het einde van de koude oorlog het spoor zijn kwijtgeraakt inzake buitenlands beleid. ‘Dat begon met de gevaarlijke gedachte dat we westerse democratieën konden maken van landen die geen ervaring terzake hadden of er geen belang bij hadden een westerse democratie te worden’. Op dit ogenblik, zo ging hij verder, hebben we ‘geen visie, geen doel, geen richting, geen strategie’. Zijn aanpak zal zich concentreren op Amerikaans eigenbelang.

Wat heeft Trump gezegd?

Over IS

Over terreurgroep Islamitische Staat (IS) zei Trump dat ‘hun dagen geteld zijn’, bericht BBC World. ‘Ik zal niet zeggen wanneer en ik zal niet zeggen hoe. De wereldwijde verspreiding van de radicale islam indammen moet een belangrijk doel zijn van de VS en van de wereld’. Hij wil daarvoor samenwerken met de Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

Over de NAVO en andere wereldmachten

Trump wil proberen de structuur van de organisatie te hervormen en de Amerikaanse financiering te herbekijken.

Met Rusland wil hij overleggen om een gemeenschappelijk standpunt te vinden, mogelijk over de aanpak van moslimextremisme. ‘Sommigen zeggen dat de Russen niet redelijk kunnen zijn. Ik ben van plan om dat uit te zoeken’.

Wat China betreft: ‘Zij misbruiken ons economisch en daardoor verliezen we al hun respect’. Trump wil ‘de relaties met China herstellen’, maar preciseerde niet hoe exact.

Over de bondgenoten van de VS

Trump wil de landen die door de VS worden verdedigd, zelf voor die kosten laten opdraaien. ‘Zo niet, dan moeten we bereid zijn om die landen zichzelf te laten verdedigen, we hebben geen keuze.’

In een gesprek met de New York Times had hij het vorige maand in die context al over de relaties met Japan. ‘Als wij aangevallen worden, hoeven zij ons niet te beschermen. Als zij worden aangevallen, moeten wij dat wel. Dat is een probleem’.

Wat heeft hij niet gezegd?

Trump zei dinsdag tijdens zijn overwinningsspeech dat hij niet op zoek is naar een Trump Doctrine. Hij wil de souplesse behouden om zijn standpunten naar de omstandigheden te veranderen.

Hij wil, verklaarde hij in de toespraak van woensdag, niet, zoals George W. Bush in Irak, buitenlandse naties opbouwen.

Ook opmerkelijk: in de toespraak werd niet verwezen naar wat Trump eerder in interviews had voorgesteld. Toen wilde hij Japan en Zuid-Korea de mogelijkheid geven om kernwapens te verwerven. Die gedachte heeft hij blijkbaar verticaal geklasseerd.

(KVDA/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content