Dit zijn de slachtoffers van de aanslagen in Parijs
Een paar dagen na het drama raken steeds meer namen van de slachtoffers bekend. Veel onder hen waren jongeren die uitkeken naar hun wekelijkse avondje uit in de bruisende hoofdstad. Hun geliefden getuigen.
De terroristische aanslagen in Parijs kostten tot nu toe al het leven aan 129 mensen, enkele tientallen zijn nog steeds in kritieke toestand. Een paar dagen na het drama raken steeds meer namen van de slachtoffers bekend. Veel onder hen waren jongeren die uitkeken naar hun wekelijkse avondje uit in de bruisende hoofdstad.
Voor een geïmproviseerde gedenksteen, bezaaid met bloemen en kaarsen, staat Caroline Pallut. Een donkere zonnebril moet haar tranen verbergen. Haar nicht, de 37-jarige Maud Serrault, stierf vrijdagnacht toen moslimextremisten van IS het vuur openden op honderden onschuldige concertgangers in het gebouw Bataclan. Ook op verschillende andere plaatsen in Parijs werden een reeks gecoördineerde aanslagen gepleegd die al aan 129 mensen het leven kostten. Nog een kleine honderd gewonden zijn in kritieke toestand.
“We leven in een nachtmerrie”, zegt Pallut. “Het is allemaal zo zinloos. Ze was net getrouwd.” Haar man slaagde erin om te ontsnappen, maar hij verloor zijn vrouw in het gedrang en de verwarring van de menigte. De verwoede zoektocht van de familie leidde hen uiteindelijk tot een lijkenhuis in de stad.
We leven in een nachtmerrie
Twee dagen na de ergste aanslagen in Frankrijk sinds Wereldoorlog II wordt de omvang van het drama pas goed duidelijk. De namen van de vele slachtoffers raken bekend, hun nog steeds lachende gezichten bereiken via sociale media de wereld – een cameraman, een buitenlandse uitwisselingsstudente, advocaten, een artiest, toeristen, een journalist en twee zussen op een verjaardagsfeestje.
Omdat de aanvallers toesloegen op een vrijdagnacht zijn veel van de doden in het concertgebouw, de restaurants en het voetbalstadium jonge mensen. Zij gebruikten het internet om openlijk over hun leven te posten, maar nu wordt dat volop gebruikt om hun overlijden te bevestigen. Vrienden van een jong koppel uit het westen van Frankrijk, Marie Lausch en Mathias Dymarski, kondigden hun dood aan op Youtube. Het Franse muziekmagazine Les Inrocks kondigde de dood van een van hun journalisten, Guillaume Decherf, aan op de website. Daarbij wordt vermeld dat de 43-jarige vader twee kinderen achterlaat.
Alle drie stierven ze in het concertgebouw Bataclan, samen met – tot nog toe – 86 anderen toen de schutters het vuur openden tijdens het concert van de Amerikaanse groep Eagles of Death Metal. De muzikanten konden allemaal ontsnappen, maar hun merchandising verantwoordelijke, de 36-jarige Brit Nick Alexander, stief. “Nick was niet alleen onze broer, zoon en nonkel. Hij was iedereen zijn beste vrienden, vrijgevig, grappig en heel loyaal”, zegt zijn familie.
‘Pech’
Parijs is een van de meest bezochte steden ter wereld en diegenen die stierven tijdens de aanval kwamen dan ook uit verschillende landen, van Congo tot Californië en van Mexico tot Marokko. Twee Roemenen, Ciprian Calciu en zijn vriendin Lacramioara Pop, werden doodgeschoten in het café Belle Equipe. “De twee hadden de pech dat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren”, zegt de Roemeense overheidsambtenaar Anton Rohian in een verklaring.
Veel slachtoffers zijn jonge studenten die werden aangetrokken tot deze gerenommeerde buurten in Parijs, die bekend stonden als centrum voor een publiek met een hogere opleiding. Valeria Solesin, een 28-jarige doctoraatstudente uit Italië, stierf in de inkomhal van het concertgebouw Bataclan. Ze werd neergeschoten toen ze het gebouw probeerde binnen te gaan. “Deze dingen overkomen meestal anderen mensen”, vertelt haar vader Alberto Solesin aan het Italiaanse SkyTG24. “Ze had een beurs en zou volgend jaar eindelijk haar diploma halen, na drie jaar.” Solesin volgde les aan de Franse universiteit Sorbonne.
Andere overleden studenten zijn Elodie Breuil, een 23-jarige Franse die een opleiding design volgde aan de Condeschool en de Amerikaanse Nohemi Gonzalez. Ze volgde een uitwisselingsprogramma in Parijs, maar was oorspronkelijk van Long Beach waar ze een opleiding volgde aan de universiteit in Californië.
Verschillende kennissen en vrienden, die wanhopig op zoek waren naar nieuws over vermisten, lanceerden de hashtag #rechercheParis op Twitter in de hoop overlevenden terug te vinden. Maar op zondag werd duidelijk dat de politie al 103 slachtoffers kon identificeren. Ondertussen liggen op alle plaatsen waar de aanvallen plaatsvonden bloemen, die bezoekers en de lokale bevolking neerlegden om hun respect te tonen voor de overledenen.
Honderden mensen kwamen ook samen op het centrale Place de la Republique, waar eerder al duizenden mensen samenkwamen om te rouwen toen 17 mensen omkwamen na een terroristische aanslag op de kantoren van het satirische magazine Charlie Hebdo in januari. Toen kwamen op dezelfde dag ook mensen om in een Joodse supermarkt tijdens een andere terroristische aanval.
We hadden nooit gedacht deze gruwel ook in Parijs te zien
Ook twee Colombiaanse vrienden, die vorig jaar naar Frankrijk verhuisden en iemand kennen die gewond raakte tijdens de aanval in de Bataclan, kwamen hun respect betuigen. Terwijl ze kaarsen aansteken, proberen ze elkaars tranen te drogen. “We zagen zo veel gruwel en geweld in ons thuisland, dat we het gevoel kregen dat we moesten vertrekken. We dachten niet dat we dit ook hier in Frankrijk zouden zien”, getuigt Caroline Roatta Acevedo.
Hoewel de meeste slachtoffers dus jongeren zijn, stierven er ook enkele oudere mensen. Een van de oudste slachtoffers is Patricia San Martin Nunez, 61, uit Chili. Zij stierf samen met haar dochter Elsa Delplace. (Reuters/MVM)
Aanslagen Parijs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier