Deze Franse miljonairs weken uit naar België en staan op de lijst van Panama Papers
De Franse vermogensbelasting leidde eerder al tot een kleine exodus van Franse miljonairs naar België. Uit het gegevenslek van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca blijkt nu dat een aantal Franse inwijkelingen verbonden zijn aan offshores op de Seychellen, Hongkong en de Britse Maagdeneilanden.
De rode stoeletjes en wandtapijten van patisserie/café Sénéquier zijn een begrip in Saint-Tropez. Het ‘bekendste terrasje’ van de mondaine badplaats aan de Côte d’Azur mag heel wat schoon volk onder zijn klanten rekenen. Onder meer Karl Lagerfeld, Jacques Chirac, Brigitte Bardot, Kate Moss, Vanessa Paradis en zelfs Matisse en Picasso zijn er in het verleden gespot.
Toen Jean-Denis Sarraquigne, een Fransman met adres in Ukkel, in oktober 2012 de Sénéquier verkocht, bestond de bar precies 125 jaar. Vier maanden later, zo blijkt uit de gelekte documenten, werd Sarraquigne aandeelhouder van Mentore Inc, een offshore op de Britse Maagdeneilanden.
Het Luxemburgse kantoor Navilux SA trad op als tussenpersoon. Navilux SA is een van de oudste scheepsmanagers van het Groothertogdom en geeft onder meer advies ‘over de eigenaarsstructuren van jachts’.
Mossack Fonseca ten slotte, werd voor de offshore Mentore Inc het officiële contactpunt met de overheid op de Maagdeneilanden. Een mailtje uit april 2013, gericht aan Mossack Fonseca, onthult dat in de offshore de jacht Zingara werd ondergebracht, die voornamelijk op de Middellandse Zee vaart en aanmeert in de haven van Vilamoura, aan de Portugese kust.
Een andere klant van het Luxemburgse kantoor Navilux is Waldemar Kita, een voormalige opticien die rijk werd met de productie van lenzen maar vooral bekend is als voorzitter van de Franse voetbalclub FC Nantes. Hij en Sarraquigne hebben heel wat gemeen: de Franse nationaliteit, een adres in Ukkel (ze wonen op 3,5 kilometer van mekaar) en een offshore op de Britse Maagdeneilanden. Ook Dylan Ltd, waar Kita in 2007 aandeelhouder van werd, is eigenaar van een jacht, zo blijkt uit mailverkeer van Mossack Fonseca. Het gaat om de K Grace, een jacht van 25 meter, bouwjaar 2007, met ligplaats aan de Côté d’Azur en onder Britse vlag.
Navilux SA antwoordde niet op vragen over de twee offshores en speelde evenmin de opgevraagde contactgegevens van Kita en Sarraquigne door. Ook andere pogingen om beiden te bereiken, bleven zonder resultaat.
Ten slotte is er nog Alex Bongrain, een rijke Fransman die in België bestuurder is van meer dan tien bedrijven, en fortuin maakte met Savencia, een kaasproducent opgericht door zijn vader. De zuivelgroep is actief in liefst 120 landen en is gekend van kaasmerken als Caprice des Dieux, Passendale en Chavroux. Uit de gelekte documenten blijkt dat Bongrain, met adres in Elsene, onder meer verbonden was aan verschillende offshores op Panama en de Britse Maagdeneilanden met namen als International Artist Guild Inc en Wavecrest International Limited. In het kader van PanamaPapers werd Bongrain gecontacteerd door ICIJ-partnermedium Le Monde, maar hij wenste niet te antwoorden op de vragen over zijn constructies op belastingparadijzen.
Panama Papers is een samenwerking tussen ICIJ en Süddeutische Zeitung, en onder meer Knack, MO*, De Tijd en Le Soir.
Panama Papers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier