Robbert de Witt
‘Degelijk koninklijk huis kan niet zonder schandalen’
Veel Noren spreken er schande van dat hun prinses met een zelfverklaarde sjamaan trouwt. Tegelijk wordt er van gesmuld. Een monarchie bestaat omdat de leden van de koninklijke familie niet zijn zoals gewone mensen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Hoe vaak hoor je nu eigenlijk over schandalen uit Noorwegen? Zelden. Maar het is raak hoor, in dat ogenschijnlijk gemoedelijke land. De Noren waren in opperste staat van opwinding, vanwege een bijzonder koninklijk huwelijk. Afgelopen zaterdag trouwde prinses Märtha Louise (52), de oudste dochter van koning Harald (87), met de Amerikaan Durek Verrett (49).
Deze Verrett is een zelfverklaarde sjamaan – een soort priester – met wonderlijke opvattingen. Naar eigen zeggen kan hij mensen gezond maken dankzij zijn studies naar filosofieën, religies en spirituele lessen uit de hele wereld. Zo beweerde hij in een van zijn boeken dat kinderen kanker krijgen, omdat ze er zelf om hebben gevraagd. Artsen zouden alleen maar chemotherapie uitvoeren, omdat zij daarmee veel geld verdienen.
Verrett betoogt ook dat het grootste probleem van de mensheid overbevolking is (okay, daar valt iets voor te zeggen) en als vrouwen geen kinderen kunnen krijgen, is dat omdat de natuur dit probeert te herstellen. Verrett verkocht tijdens de corona-pandemie drankjes voor zo’n 200 euro om het immuunsysteem dusdanig te verbeteren dat vaccins niet nodig zouden zijn.
Geen wonder dat de degelijke Noren er schande van spreken dat hun prinses met deze sjamaan trouwt. De Noorse staatssecretaris van Gezondheid, Ole Henrik Krat Bjørkholt, zelf arts, noemde hem een ‘gevaarlijke charlatan’.
Oh, de schande! Tegelijk werd er van gesmuld. Wie via Google nieuws zoekt over deze Noorse bruiloft, krijgt berichten van kranten uit Indonesië, Pakistan, Zuid-Amerika en elders ter wereld. Zo gaat dat met koninklijke families: elke afwijking van het normale is een schandaal en wordt breed uitgemeten.
Schandalen bij andere koninklijke families
Een van de best bekeken documentaires in België vorig jaar was die over prins Laurent, het enfant terrible van het Belgische koningshuis. Prins op overschot schetste een tragisch beeld van de jongere broer van koning Filip van België. Van zijn ongelukkige jeugd, flaters tijdens officiële aangelegenheden, zijn grote liefde voor dieren (vooral voor honden) en incidenten met snelle auto’s. Toch is Laurent populair bij de Belgen.
Lees verder onder de video:
In de meeste Europese koninklijke families gaat het niet anders. De Spaanse koninklijke familie bijvoorbeeld leek lang vrij stabiel – totdat allerlei hardnekkige verhalen opdoken over financiële malversaties van koning Juan Carlos (die in 1956, op achttienjarige leeftijd, zijn vier jaar jongere broer doodschoot, een nooit helemaal opgehelderd incident). Tien jaar geleden deed hij daarom afstand van de troon, waarna hij vertrok naar Abu Dhabi om daar zijn dagen in ballingschap te slijten.
Zijn zoon Felipe zou het allemaal anders doen en beperkte de Spaanse koninklijke familie tot hemzelf, zijn echtgenote Letizia en hun twee dochters. Alles pais en vree – totdat de voormalige schoonbroer van Letizia (Jaime del Burgo, die enkele jaren getrouwd was met haar zuster Telma) beweerde dat hij jarenlang een affaire had met Letizia. Zelfs nadat zij met Felipe was getrouwd, zo schreef hij in zijn boek Letizia en ik van eind vorig jaar. Voer voor de roddelbladen – maar net zo goed voor de serieuze pers. Want ja, het is toch het koningshuis.
Exclusieve rechten Noorse huwelijk al aangekocht
En dan is er uiteraard nog de Britse monarchie. Tot frustratie van de Windsors trekken hun escapades wereldwijd de aandacht. Geen spannender koninklijk theater dan het Britse, van de uitspattingen van Lady Ferguson, de echtscheiding en tragische dood van Lady Diana, de ruzies van prins Harry en Meghan Markle tot de verbale uitglijders van prins Philip.
Er is veel aangemerkt op het waarheidsgehalte van de hitserie The Crown (over de Britse monarchie, te zien op Netflix), maar diezelfde prins Philip slaat de spijker op zijn kop als hij daarin het volgende zegt over de Koningin: ‘Wie wil transparantie als je magie kunt hebben? Wie wil proza als je poëzie kunt hebben? Trek de sluier weg, en wat houd je over? Een gewone jonge vrouw met bescheiden capaciteiten en weinig fantasie.’
Anders gezegd, een monarchie bestaat omdat de leden van de koninklijke familie niet zijn zoals gewone mensen. De Toeslagenaffaire kreeg een nieuw, veelbesproken hoofdstuk toen Laurentien er als prinses bij betrokken was. Een polderschandaaltje. Het hoort bij het theater, zoals de aanlegsteiger van Willem-Alexanders speedboot er ook bij hoorde.
Intussen heeft streamingdienst Netflix de exclusieve rechten van de Noorse bruiloft aangekocht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier