Deense politie houdt vluchtelingen tegen die naar Zweden stappen
De Deense politie hield Syrische vluchtelingen tegen die weigerden zich in Denemarken te laten registreren omdat ze Zweden verkiezen.
Zowat driehonderd meestal Syrische vluchtelingen waren zondag in de Deense havenstad Rodby, in het zuiden van het land, aangekomen. In totaal zouden in 24 uur 800 vluchtelingen in het land zijn aangekomen. Voor de meesten was het hun bedoeling om tot in Zweden te raken via de treinverbinding tussen Kopenhagen en de Zweedse stad Malmö. Die twee steden worden met elkaar verbonden door de Sontbrug, die evenwel niet door voetgangers gebruikt mag worden.
Het kwam tot schermutselingen nadat de politie vingerafdrukken wilde nemen. Een man werd met traangas besproeid, nadat hij, volgens de politie, de veiligheid van anderen in gevaar had gebracht. De vluchtelingen hadden liever niet dat hun vingerafdrukken genomen werden, omdat ze op die manier geregistreerd worden in Denemarken, waardoor ze volgens de EU-regels geen asielaanvraag meer zouden kunnen indienen in het minder strenge Zweden.
‘Verantwoordelijkheid nemen’
Een deel van de vluchtelingen, volgens de Zweedse pers één familie met jonge kinderen, legde zich neer bij de beslissing van de politie, maar minstens 150 anderen beslisten om via de autosnelweg richting Zweden te stappen. Ze skandeerden ‘Malmö, Malmö, Malmö’.
Om veiligheidsredenen sloot de politie de eerste 29 kilometer van de 160 kilometer lange autosnelweg tussen Rodby en Kopenhagen af. Na urenlange onderhandelingen met de politie, besliste uiteindelijk ook die groep vluchtelingen om zich naar een politiekantoor te laten brengen en zich te laten registreren. Een aantal Syriërs sloeg op de vlucht om alsnog aan politieregistratie te ontsnappen.
Lars Lokke Rasmussen, de Deense premier, recent aan het roer gekomen van een rechtse regering, zei dat het de verantwoordelijkheid was van zijn land om aankomende asielzoekers te registreren. “We kunnen onze verplichtingen niet negeren en hen naar Zweden sturen. Dan zouden we hetzelfde doen als vele anderen, wat de reden is waarom het Europees asielsysteem onder zo’n zware druk staat”.
De vluchtelingen hebben een uitgesproken voorkeur voor Zweden. In Denemarken krijgen asielzoekers een tijdelijke verblijfsvergunning voor één jaar en is gezinshereniging moeilijker. In Zweden is er een verblijf van onbepaalde duur voorzien.
In het afgelopen jaar zijn 9.300 Syrische asielzoekers naar Denemarken getrokken tegen 60.000 naar Zweden. Vele door Denemarken trekkende asielzoekers beweren dat ze familie hebben in Zweden.
(Belga/RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier