De zesjarige oorlogsveteranen van Gaza: ‘Israël creëert eigenhandig een nieuwe generatie vijanden’
In Gaza zijn kinderen ouder dan zes veteranen die al drie oorlogen hebben doorgemaakt. Zij vormen een getraumatiseerde groep en potentieel een nieuwe generatie vijanden van de Israëlische staat.
Kinderen die in Gaza opgroeien zijn oorlogsveteranen die, als ze ouder dan zes zijn, al drie conflicten hebben zien voorbijgaan: operatie Gegoten Lood in 2008-2009, operatie Zuil van Defensie in 2012 en de huidige operatie Beschermende Rand.
In het huidige vier weken durende offensief in de Gazastrook werden 447 kinderen gedood, 2.744 raakten gewond en nog eens duizenden anderen zijn ernstig getraumatiseerd. Zo melden de Verenigde Naties (VN).
Constante angst voor dood
Dokters en hulpverleners in Gaza kunnen veel ervaring voor de dag leggen als het op het behandelen van getraumatiseerde kinderen aankomt. Een studie die na operatie Gegoten Lood door het mentale gezondheidsprogramma van de Gazagemeenschap (GCMHP) gevoerd werd, toonde aan dat 75 procent van de kinderen boven zes jaar oud in Gaza aan een of meer symptomen van posttraumatische stress leden. Bijna een op de tien voldeed zelfs aan alle criteria.
Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie, voerde na operatie Zuil van Defensie in 2012 een onderzoek naar de kinderen van de conflictzone. Die studie gaf aan dat 91 procent van de kinderen slaapproblemen had tijdens het conflict, 94 procent sliep bij de ouders, 85 procent gaf wijzigingen in de eetlust aan, 82 procent voelde zich boos, 97 procent voelde zich onzeker, 38 procent voelde zich schuldig, 47 procent beet op de nagels, 76 procent had jeuk of voelde zich ziek en 82 procent leefde met een constante angst voor een imminente dood.
Verlangen om wraak te nemen
Hasan Zeyada, een psycholoog bij de GCMHP, vertelde de Britse krant The Guardian dat de toestand van de kinderen nu alleen maar erger zal worden. ‘Elk kind ouder dan zes werd ondertussen blootgesteld aan drie oorlogen. We hebben het hier over een getraumatiseerde generatie. Ze zullen de wereld als gevaarlijk ervaren en met heel wat frustratie en woede leven. En het verlangen om wraak te nemen.’
Volgens Zeyada is de huidige oorlog ‘intenser, brutaler’ dan de vorige twee. De twee belangrijkste pijlers in de Palestijnse samenleving – het gezin en het geloof – werden genadeloos geviseerd. Heel wat families hebben te maken met meerdere doden, duizenden huizen en tientallen moskeeën werden met de grond gelijk gemaakt, getuigt hij.
‘Niemand kan verzekeren dat dit niet weer gaat gebeuren’, aldus Zeyada in The Guardian. ‘Als we de kinderen veiligheid en zekerheid konden garanderen, konden ze hun trauma’s overwinnen. Maar als we ze niet kunnen beschermen van het zoveelste geweld, wordt dat heel moeilijk. Israël creëert hier eigenhandig een nieuwe generatie vijanden.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier