De uppercut van Cameron: Miliband, Farage en Clegg stappen op
David Cameron haalt met zijn verkiezingsoverwinning snoeihard uit naar zijn concurrenten: Ed Miliband Nigel Farage en Nick Clegg stappen op. De Conservatieve partij van de premier behaalde een absolute meerderheid.
Afscheid van Farage (tot september?)
Dat de Conservatives de verkiezingen zouden winnen, was verrassend vroeg duidelijk.
Een zetel die nauwlettend in de gaten gehouden werd, was die uit Thanet South, waar UKIP-leider Nigel Farage opkwam. Farage had namelijk gezworen ermee op te houden als hij het zitje niet kon binnenrijven.
Geen woord over aftreden
Reporters herinnerden de UKIP-leider eerder op de dag aan die belofte. ‘Noem je mij een leugenaar’, reageerde Farage daarop. Toen echter bekend werd dat Thanet South in handen van David Camerons Conservatives blijft, repte de man met geen woord over een aftreden.
‘Velen van jullie zullen denken dat ik een slechte dag doormaak’, sprak hij het publiek in Thanet South toe. ‘Maar vergeleken met 2010 voelt dit verdomd goed.’ Farage lag toen op intensieve zorgen.
Farage feliciteerde de huidige eerste minister met zijn ‘verzekerde meerderheid die onmogelijk werd geacht’. De UKIP-man verklaarde de verschuiving naar de Conservatives als een reactie van de bevolking ‘die vreesde voor een Labour-SNP-coalitie’.
Later op de dag kondigde Farage dan alsnog zijn ontslag aan. Het lijkt erop dat hij deze zomer even vakantie neemt.
In september zijn er opnieuw voorzittersverkiezingen bij UKIP. Farage liet de mogelijkheid open dat hij zich dan opnieuw kanidaat zal stellen.
‘3 miljoen stemmen en slechts 1 zetel’
Farage wees nog op het ‘oneerlijke’ verkiezingssysteem. ‘Wat echt interessant is, is hoe hier verkondigd wordt dat we de democratie in het Verenigd Koninkrijk gaan herstellen, dat we niet geregeerd willen worden vanuit Brussel. Maar ondertussen rijft een partij met 50 procent van de Britse stemmen wel 100 procent van de zetels binnen, terwijl een partij met meer dan drie miljoen stemmen slechts op één zitje kan rekenen.’
#GreenParty, 900,000 votes & 1 seat #UKIP, Over 3 million votes & 1 seat #SNP, 1.5 million votes & 56 seats #proportionalrepresentation
— James Carver MEP (@JamesJimCarver) May 8, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
With 635 seats in – how many votes to elect an MP on average? SNP26,444 CON34,342 LAB40,232 GRN121,216 LD289,262 UKIP3,767,137 #ge2015
— Nick Sutton (@suttonnick) May 8, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Op professioneel niveau ben ik tot op zekere hoogte teleurgesteld’, besloot de verslagen Nigel Farage. ‘Op persoonlijk niveau is er een gewicht van mijn schouders gehaald. Ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld.’
Hij gelooft er nog steeds in dat UKIP de leidende kracht zal zijn achter een fundamentele hervorming.
Nick Clegg stapt op
Nick Clegg kon dan wel zijn zetel vasthouden, zijn partij werd gedecimeerd. Zij hadden 56 zetels, en houden er nu nog 8 over. De regeringsdeelname van de LibDems heeft hen dus veel gekost. Clegg besliste dan ook om de eer aan zichzelf te houden, en stapte op.
‘De resultaten zijn verwoestender geweest dan ik ooit had kunnen denken’, steldt Clegg.
Volg ons live-verslag van de Britse verkiezingen.
Ed Miliband
En als derde kondigde Ed Miliband ook zijn afscheid als partijleider aan.
Labour werd weggevaagd in Schotland en kon ook in de rest van Groot-Brittannië niet opboksen tegen de Conservatives van David Cameron . Het zag er nochtans niet slecht uit voor Miliband, ook al ging het campagne voeren niet van een leien dakje. De peilingen voorspelden een nek-aan-nek-race. Er werd een zogenaamd hung parliamentvoorspeld: de situatie in een meerderheidstelsel waarbij geen van de twee grote partijen een meerderheid haalt. David Cameron heeft tot grote verrassing die meerderheid wel binnengehaald.
Ed Miliband werd voorzitter van Labour nadat zijn broer David Miliband in 2010 de duimen moest leggen in de race voor het leiderschap. Ed en David zijn de zoons van Pools-joodse migranten. Hun vader Ralph Miliband (geboren in België) was een bekende marxistische intellectueel.
Zowel Ed als David bekleedden sleutelposities in de Britse politiek. Eerst als adviseurs op kabinetten, daarna zelf als ministers. Ed zat sinds 2005 in het Lagerhuis en was minister zonder portefeuille in het kabinet van Gordon Brown (2007) en kanselier van het Hertogdom Lancaster. In 2008 werd hij staatssecretaris, bevoegd voor Energie en Klimaatverandering.
Volg ons live-verslag van de Britse verkiezingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier