De schutter van Las Vegas soldaat van IS, hoe geloofwaardig is dat?
Terreurgroep Islamitische Staat eiste de schietpartij in Las Vegas op. IS-expert Pieter Van Ostaeyen betwijfelt of de schutter echt een soldaat van IS is, maar ‘door de massale media-aandacht, heeft IS zijn doel opnieuw bereikt.’
Op maandag 2 oktober werd de media overspoeld door berichtgeving over de grootste schietpartij ooit in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. Vanuit zijn hotelkamer op de 32e verdieping van het Mandalay Bay hotel opende een man, geïdentificeerd als de 64-jarige Stephen Paddock, het vuur met semi-automatische wapens op de menigte beneden, die een muziekfestival bijwoonde.
59 aanwezigen lieten het leven, meer dan 500 anderen raakten gewond. Afgezien van de hoge dodentol is deze gebeurtenis niets nieuws voor de VS. Vrijwel dagelijks vallen er slachtoffers in wapengeweld. Het meest opmerkelijke nieuws kwam later op de dag, toen terreurgroep Islamitische Staat (IS) vanuit het niets opeens de aanval opeiste via de berichten-app Telegram. In twee korte statements claimde Nashir News, een semi-officiële media branch van IS, de massaslachting. In een eerste Arabisch bericht werd de aanslag zelf opgeëist. Een tweede bericht volgde kort daarop: de dader had zich enkele maanden voordien bekeerd tot de Islam.
De schutter van Las Vegas soldaat van IS, hoe geloofwaardig is dat?
Daarna volgden eerst een vertaling in het Spaans en vervolgens in het Engels, berichten die later diezelfde avond om ongekende redenen door de N?shir News-kanalen werden verwijderd. Nog later kwam er een officiële opeising van Islamitische Staat, waarin onomwonden werd gesteld dat de dader volledig handelde in lijn met kalief Abu Bakr al-Baghdadi’s laatste audio-boodschap die enkele dagen tevoren was verspreid. De dader kreeg zelfs een een eigen strijdersnaam, Abu ‘Abd al-Birr al-Amriki.
Later volgde nog een nietszeggende video: oud nieuws werd gecombineerd met een al langer gekende Engelstalige Nasheed (strijdlied) om de eerdere claim verdere kracht bij te zetten. De video werd verspreid door officiële IS-kanalen op Telegram, tegenwoordig de geliefkoosde berichtendienst van de terreurgroep.
Doorgaans eist IS nooit iets zomaar op, altijd worden er wel banden gevonden tussen de dader en de groep. In zeldzame gevallen gaat de groep evenwel onzorgvuldig om met aanslagen. Zo werd in juni nog een gewapende overval op een casino in Manilla geclaimd. Het bleek uiteindelijk om een gefrustreerde, christelijke gokverslaafde te gaan. Ook de claim dat de luchthaven Charles de Gaule op een bepaald moment was afgesloten omwille van verborgen explosieven bleek nadien op losse grond gebouwd.
De groep wil aandacht, ze wil angst en terreur. En door de media opnieuw te misleiden, hebben ze alweer een slag thuis gehaald.
IS heeft er intussen zowat alles aan gedaan om aan te tonen dat Paddock, een 64-jarige blanke miljonair nota bene, toch een van hun soldaten was. Dinsdagavond laat volgde nog een bericht van het officieuze mediakanaal al-Battar, dat een foto toonde van Paddock (in vermoedelijk beschonken toestand) en duidelijk vermeldde dat hij een soldaat van de Islamitische Staat was. Dergelijke berichten werden door gekende IS-sympathisanten zelfs openlijk in twijfel getrokken. Meer dan een onder hen vroeg zich luidop af hoe een blanke ongelovige opeens een wapen van het kalifaat was geworden.
Die vraag blijft waarschijnlijk onbeantwoord. Noch het onderzoek naar de man, noch IS zelf heeft tot nog toe overtuigende bewijzen pro of contra aangetoond. Intussen blijft IS de zaak wel uitmelken. Door de opeising is de groep opeens weer massaal in de aandacht gekomen. Door de massale media-aandacht die deze waarschijnlijk onterechte opeising gekregen heeft, heeft IS immers zijn doel opnieuw bereikt. De groep wil aandacht, ze wil angst en terreur. En door de media opnieuw te misleiden, hebben ze alweer een slag thuis gehaald. Of Paddock al dan niet handelde in naam van IS, doet er al niet echt meer toe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier