De meest en minst religieuze landen ter wereld en de situatie in België (studie)

© Reuters

Twee derde van de wereldbevolking is religieus, zo blijkt uit een uitgebreide studie van onderzoeksbureau WIN/Gallup. Thailand is het meest, China het minst religieuze land. België behoort tot de minst religieuze landen ter wereld. ‘Het aantal mensen die zich religieus noemen, zal in de toekomst toenemen,’ zegt directeur Jean-Marc Leger.

Volgens de studie blijkt 44 procent van de Belgen naar eigen zeggen religieus te zijn, 30 procent is niet-gelovig en 18 procent atheïst.

In West-Europa noemt een minderheid van de bevolking (43 procent) zich religieus, 37 procent is ongelovig en 14 procent is atheïst. Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19 procent van de bevolking zich nog religieus noemt, 78 procent van de bevolking is ongelovig of atheïst. Daarna volgen Tsjechië waar nog slechts 23 procent religieus is, en Nederland met 26 procent. In Frankrijk noemt 40 procent zich religieus.

De meest en minst religieuze landen ter wereld en de situatie in België (studie)
© Belga

Wereldwijd is volgens de studie 63 procent van de bevolking religieus. Die groep blijft bovendien aangroeien. Een op vijf (22 procent) noemt zich ongelovig en 11 procent is overtuigd atheïst.

Meest religieus

De meest religieuze regio’s zijn Afrika (86 procent) en het Midden-Oosten in combinatie met Noord-Afrika (82 procent).

Het meest religieuze land ter wereld is Thailand (94 procent), gevolgd door Armenië (93 procent), Bangladesh (93 procent), Georgië (93 procent) en Marokko (93 procent).

Minst religieus

De meest en minst religieuze landen ter wereld en de situatie in België (studie)
© Reuters

Naast West-Europa is ook in Oceanië nagenoeg de helft van de bevolking (49 procent) niet-gelovig of atheïst. Het minst religieuze land ter wereld is China, met 61 procent overtuigde atheïsten, op ruime afstand gevolgd door Hongkong (34 procent) en Japan (31 procent). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 procent religieus.

Opvallend

Gallup onderzocht ook de relatie tussen geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding en geloofsovertuiging. Dat levert opmerkelijke resultaten op. Jongeren onder de 34 jaar én mensen met een hogere opleiding zijn religieuzer. Mensen met een hoog inkomen zijn in het algemeen aanzienlijk minder religieus, terwijl 70 procent van de mensen met een laag of gemiddeld inkomen religieus is. De groep overtuigde atheïsten is het grootste bij mensen met een gemiddeld hoog of hoog inkomen (25 procent).

Directeur Jean-Marc Leger van WIN/Gallup International Association stelt dat godsdienst ‘een dominerende factor blijft in het dagelijkse leven van mensen’. Het aantal mensen dat religieus is, blijft relatief hoog. Door de groeiende groep jongeren beneden de 34 die religieus is, wordt verwacht dat de groep mensen die wereldwijd religieus is zal blijven aangroeien.

Voor de studie werden 63.898 mensen in 65 landen ondervraagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content