De loze beloften van Nicolas Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy maakte in een televisie-interview bekend dat hij kandidaat is voor een tweede ambtstermijn.

Nicolas Sarkozy wil nog eens vijf jaar Frankrijk vanuit het Elysée besturen. De 57-jarige conservatieve politicus maakte in een live-interview op de zender TF1 zijn voornemen officieel bekend.

Afgaande op de (huidige) opiniepeilingen maakt Sarko geen al te verstandige keuze. De voorbije vijftig jaar heeft een Frans president er voor een gebeurlijke tweede ambtstermijn zo slecht voorgestaan.

In de kiezersgunst ligt Sarkozy momenteel op grote afstand van de socialistische uitdager François Hollande. Die zou een tweede stemronde tegen Sarko met de vingers in de neus (57-43) winnen. Zelfs voor een tweede ronde moet Sarkozy zich reppen, met de hete adem van Marine Le Pen in de nek.

Nationale identiteit

Maar tussen nu en de eerste verkiezingsronde, 22 april, gaapt een kloof van ruim twee maanden en kan er nog veel populariteitswater door de Seine vloeien. Momenteel probeert de UMP-leider de kiezer vooral te paaien met beloftes die vooral het traditionele Front Nationale-publiek aanspreken: harder optreden tegen de werklozen en de migranten, het beklemtonen van de Franse “nationale identiteit”, van het belang van “orde en discipline” en van het gezin en de gezinswaarden.

Zondag geeft Sarkozy met een optreden in Marseille het startschot van zijn herverkiezingscampagne.

Hierna een overzicht van de belangrijkste beloftes die Nicolas Sarkozy in zijn campagne 2007 maakte en van de mate waarin hij ze realiseerde.

Lonen – “Werk meer om meer te verdienen”

Het was de hoeksteen van Sarkozy’s campagne in 2007. De regering verlaagde de belastingen en sociale bijdragen op overuren. Vijf jaar later maakte de regering de belastingmaatregel ongedaan omdat ze meer inkomsten nodig had.

Overheidsschuld

Sarkozy zou die tegen 2012 onder de 60 procent van het bbp brengen. Verwacht wordt dat de schuld dit jaar op 89 procent van het bbp zal uitkomen.

Werkgelegenheid – “Frankrijk kan tot volledige tewerkstelling komen, met name een werkloosheidsgraad van minder dan 5 procent, binnen vijf jaar.”

De jongste cijfers, voor december 2011, tonen dat de werkloosheid de 10 procent nadert.

Pensioenen – “De pensioenleeftijd blijft op 60.”

Drie jaar later drukte de regering een verhoging van de pensioenleeftijd tot 62 door.

Onderwijs – “Ik zal universiteiten die dat willen, echte autonomie geven.”

Een belofte die hij hield: Sarkozy voerde hervormingen door die universiteiten meer speelruimte geven om hun faculteiten als een bedrijf te runnen.

De banlieues – “Iedereen zal een job hebben of opleiding krijgen.”

Sarkozy beloofde een marshallplan voor onrustige sociale wijken, met massale investeringen in huisvesting en beroepsopleidingen. Deze belofte hield hij niet. Op het vlak van huisvesting werden sommige versleten torenflatgebouwen afgebroken en door nieuwe vervangen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content