De Croo verzet zich tegen kritiek: ‘Samen lot Congolese bevolking verbeteren’ (video)
Uitspraken van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) tijdens zijn missie in Congo, schoten bij de Congolese regering in het verkeerde keelgat. ‘We hebben met iedereen een constructief gesprek gehad’, verdedigt De Croo zich.
“Met verschillende beleidsmakers heb ik de afgelopen dagen open en vrije discussies gehad over hoe we, samen, het lot van de Congolese bevolking kunnen verbeteren”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) over de afkeurende reacties vanuit het regime in Kinshasa en van zijn voorganger Jean-Pascal Labille (PS) op de RTBF. Lambert Mende, woordvoerder van de Congolese regering had De Croo een “nieuwe De Gucht” genoemd. Labille liet weten de vrijpostigheid van de Croo af te keuren.
‘Geen vrijblijvende vriendschap’
“Maandag heb ik zeven verschillende Congolese ministers gesproken, zondag hebben we minister van Buitenlandse Zaken Raymong Tshibanda gezien”, aldus De Croo.
“We hebben met hen allemaal een constructief gesprek gehad, en we hebben hen recht in de ogen kunnen kijken. Tijdens die gesprekken is, onder meer, ook de mensenrechtensituatie aan bod gekomen, net als andere elementen die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het Congolese volk.” Later verdedigde hij ook zijn optreden in Terzake. Onder vrienden mag je al eens duidelijk zijn, zei hij daar.
Tijdens een korte toespraak in de Belgische residentie in Kinshasa, zaterdagavond, had De Croo duidelijk gemaakt dat het status-quo in Congo niet langer mag duren. “De Congolees-Belgische vriendschap is geen vrijblijvende vriendschap”, aldus De Croo toen. Op de RTBF-radio liet Mende hierover zijn ongenoegen blijken. “We zijn gechoqueerd, omdat we dachten dat deze pagina omgeslagen was met de komiek De Gucht”, aldus Mende. “En voila, daar verschijnt toch een nieuwe De Gucht. We zijn het moe dat ze ons, vooral vanuit het buitenland, de les komen spellen.”
Mogelijk ontmoeting met Kabila
De uitspraken van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in 2007, over de corruptie van de Congolese leiders, lokten een diplomatiek incident uit tussen Brussel en Kinshasa.
Anders dan het regime heeft de verzamelde oppositie, die maandag een onderhoud had met Didier Reynders (MR), de uitspraken van De Croo wel verwelkomd. Voor donderdag, de laatste dag van de missie, staan nog een onderhoud met eerste minister Augustin Matata en president Joseph Kabila op het programma, al is dat laatste nog niet bevestigd. (Belga/WB/RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier