De Croo roept op om niemand achter te laten op het vlak van klimaatbeleid
Premier in lopende zaken Alexander De Croo heeft dinsdag in een toespraak op de VN-Klimaattop COP29 in Azerbeidzjan de deelnemers opgeroepen niemand achter te laten op het vlak van klimaatbeleid. ‘We moeten alles gebruiken wat we hebben. Geen beleid van minder, maar een beleid van meer. Meer groei, meer samenwerking, meer innovatie, meer investeringen, maar betaalbaar en bereikbaar voor iedereen. Dat is onze politieke doelstelling om een rechtvaardige transitie te bewerkstelligen’, aldus de premier.
Die rechtvaardige transitie situeert zich volgens De Croo op twee domeinen, zowel internationaal als nationaal. Internationaal moet erop toegezien worden dat er faire regels zijn. In dat opzicht zullen zowel België als de Europese Unie de inspanningen opschroeven om de competitiviteit en duurzaamheid van de economie te verbeteren. Op nationaal vlak mikt de premier in lopende zaken erop dat er niemand achterblijft en er hoogwaardige jobs worden gecreëerd. ‘Burgers zullen enkel elektrische wagens kopen en hun huizen isoleren als dat op economisch vlak steek houdt’, aldus de premier.
De klimaattop in Azerbeidzjan staat vooral in het teken van het afkloppen van een nieuwe doelstelling omtrent klimaatfinanciering, het zogenaamde New Collective Quantified Goal on Climate Finance (NCQG). Ook daar is het volgens de premier belangrijk de noden van de minst ontwikkelde en meest kwetsbare landen voorop te zetten.
Tegelijkertijd maakt De Croo wel duidelijk dat ook privaat geld nodig zal zijn om met de nodige fondsen over de brug te kunnen komen. Ons land heeft volgens 11.11.11 in 2023 247,9 miljoen euro vrijgemaakt voor klimaatfinanciering. Dat geld, vooral in de vorm van leningen, ging hoofdzakelijk naar de minst ontwikkelde landen. Daarnaast werd, volgens cijfers van het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke, onder impuls van de federale regering ook nog eens 490 miljoen euro aan private financiering gemobiliseerd.
De premier bracht ook nog een boodschap van hoop. Met het huidige beleid stevenen we dan wel af op een opwarming met 3 graden Celsius tegen het einde van de eeuw, maar ‘als je het klimaatbeleid nu vergelijkt met een decennium geleden, dan leven we in een andere wereld. Een sterke meerderheid heeft het pad richting nettonuluitstoot gekozen’. Volgens de premier ligt er wel degelijk nog veel werk op de plank. Toch mag de mensheid niet toegeven aan wanhoop, maar moet die ‘inspiratie vinden in wat we tot nu toe hebben bereikt’.