‘De bodem van het vat’: Republikeinen hekelen Kamala Harris als ‘diversiteitskandidaat’

Tim Burchett, op archiefbeeld uit november 2023. © REUTERS

De Republikeinen hebben hun strategie tegen Kamala Harris nog niet op punt gesteld. Twee verkozenen bestempelden haar meteen als DEI candidate, diversiteitskandidaat. Ze werden op het matje geroepen door de partijleiding. Maar veel leverde dat niet op.

Het waren twee leden van het Huis van Afgevaardigden die DEI (diversiteit, billijkheid en inclusiviteit) ter sprake brachten. Eerst schreef Tim Burchett, verkozene uit Tennessee, op X dat incompetentie in Washington een piek had bereikt, nu ‘de media de president gedumpt hebben ten voordele van onze DEI-vicepresident’. Op CNN noemde hij Harris een ‘DEI-aanwerving’. President Joe Biden, zei hij, zocht een zwarte vrouw als vicepresident. ‘Wat met een witte vrouw? Wat met om het even welke andere groep? Als je dit pad volgt, kom je uit op middelmatigheid, en dat is wat ze nu hebben als vicepresident.’ Ze is voor ‘100 procent een DEI-aanwerving’, zei hij nog.

Eerder had hij op de rechts-conservatieve tv-zender Newsmax gesuggereerd dat Harris een belabberde vicepresident is: ‘Als ik haar hoor praten, krab ik me in het haar en denk: dat is waar DEI om draait.’

Burchetts collega uit Wyoming, Harriet Hageman, die met steun van Donald Trump de zetel van Trumpcriticus Liz Cheney inpalmde, deed er nog een schep bovenop: ‘Intellectueel is ze gewoon de bodem van het vat’, zei ze. ‘Ik denk dat ze een DEI-aanwerving was en dat zien we ook.’

Harriet Hageman, 26 juni 2024. © Getty Images

Tussendoor had Glenn Grothman, Republikeins verkozene uit Wisconsin, gezegd dat de Democraten verplicht zijn Harris als kandidaat te nemen ‘vanwege haar etnische achtergrond’.

‘Gewoon fout’

De verwijzingen naar DEI, die gemeengoed zijn in rechts-populistische kringen, en die oude verwijzingen naar ras en geslacht vervangen, vielen niet goed bij de Republikeinse leiding in het Huis van Afgevaardigden. Die belegde een besloten vergadering om de leden aan te manen dat soort taal niet meer te gebruiken. Leg de ‘klemtoon op politiek en niet op persoonlijkheid’, maande speaker Mike Johnson zijn partijleden aan, volgens nieuwssite Axios. ‘Beperk jullie gewoon tot haar ellendige staat van dienst’, maande een andere verkozene, ook volgens Axios.

De Republikeinse senator Lisa Murkowski was minder omfloerst: ‘Uiteraard was het niet gepast, in hemelsnaam’, zei ze over de verwijzingen naar DEI. ‘Wat zeggen ze eigenlijk? Als je geen witte man bent, ben je DEI? Het spijt me: nee!’

Gewezen Republikeins speaker Kevin McCarthy noemde de DEI-uitspraken van zijn partijgenoten ‘dom’. ‘Ik ben tegen DEI, maar ze is de vicepresident, ze is de gewezen senator van Californië. Deze Congresleden zijn gewoon fout.’

Enkele Democraten hopen dat het Huis Burchett een santie zal opleggen, maar of dat zal gebeuren is twijfelachtig. De kiezers zullen evenmin ingrijpen. Burchett en Hageman vertegenwoordigen staten waar een Republikeinse kandidaat bijna automatisch verkozen wordt.

Burchett toonde in elk geval niet veel spijt: ‘Wílde ik dat zeggen? Nee, maar het was de waarheid.’

John Deere

DEI is een begrip dat in de rechtervleugel van de partij en bij rechts-populisten geassocieerd wordt met woke en met positieve discriminatie. Het is ook iets wat in het beruchte Project 2025 wordt aangeklaagd, en in dat project met voorgestelde maatregelen wordt bestreden.

In een groot aantal bedrijven werden na de dood van George Floyd diversiteitsinitatieven geïntroduceerd. Sindsdien staan die initiatieven onder druk van rechtse activisten. Meerdere bedrijven – zoals de voorbije dagen landbouwmachinegigant John Deere – hebben hun diversiteitsprogramma afgezwakt of helemaal afgevoerd.

Sinds Kamala Harris de presidentskandidaat werd, is in rechtse media sprake van ‘de DEI-vicepresident’.

Dat Kamala Harris niet de capaciteiten heeft voor wat ze doet, laat staan intellectueel de ‘bodem van het vat’ vertegenwoordigt, is, zoals Kevin McCarthy suggereerde, ridicuul. Ze heeft een intellectuele achtergrond, met briljante studies, en een lange, diverse carrière.

Hageman legde tegenover The Hill uit dat ze zich bij haar DEI-commentaar had gebaseerd op een uitspraak uit 2019 waarin Biden verklaarde dat hij een vrouw en persoon van kleur zou overwegen als vicepresident

In 2022 was Biden explicieter toen hij het had over de kandidaat voor het Hooggerechtshof. Hij zou voor het eerst in de geschiedenis een zwarte vrouw voordragen, kondigde hij aan. Dat werd Ketanji Brown Jackson. Bidens aankondiging in termen van geslacht en ras was geen cadeau voor haar. Ze was niet alleen bij de beste van de zwarte vrouwelijke juristen, ze was bij de beste van alle kandidaten.

‘Kinderloze kattenvrouw’

Veel zwarte vrouwen, maakten sinds de DEI-uitspraken over Harris duidelijk hoezeer mannen, vrienden, concurrenten, zelfs witte vrouwen, naar DEI verwijzen om hun capaciteiten bij een promotie ter discussie te stellen. Omgekeerd vind je op Trumpmeetings heel veel armere witte mannen en vrouwen die vinden dat ze naar het einde van de rij verwezen zijn door diversiteitsmaatregelen. Een correctie op langdurig onrecht is geen simpele affaire.

De DEI-uitspraken kwamen er op een moment dat de Republikeinen nog een strategie tegen Kamala Harris zoeken en nog geen nieuwe tv-spots tegen haar hebben gelanceerd.

De Republikeinse kandidaat-vicepresident J.D. Vance verwees al naar het feit dat Harris niet in de privésector gewerkt heeft, maar altijd al door de overheid werd betaald (als procureur en senator). Daarmee wilde hij haar een soort wereldvreemdheid aanwrijven. Er dook een uitspraak uit 2021 van hem op waarin hij haar verweet geen kinderen te hebben. Hij klasseerde haar bij de ‘kinderloze kattenvrouwen’, die het land besturen.

Donald Trump, die toestemming aan zijn publiek vroeg om ‘niet aardig’ te zijn, richtte zich op de ‘extreemlinkse’ standpunten van Harris, in zijn eerste toespraak sinds ze haar presidentskandidatuur lanceerde. Ze is progressiever dan Bernie Sanders, zei hij, wat Sanders later met klem ontkende. Trump sprak systematisch haar naam, Kamala, verkeerd uit.

Partner Content