De 100 opmerkelijkste beelden van 2019
Bekijk de meest beklijvende foto’s van het voorbije jaar.
6 januari: de Verenigde Staten starten 2019 met een gedeeltelijke shutdown. Die zou uiteindelijk 35 dagen duren. Republikeinen en Democraten liggen in conflict over de financiering van de grensmuur van Donald Trump.
8 januari: een anti-brexitdemonstrant kibbelt met een pro-brexitdemonstrant aan de Houses of Parliament in Westminster. Het Verenigd Koninkrijk zou er in 2019 niet in slagen om de Europese Unie te verlaten.
11 januari: Het gewonde Palestijnse jongetje Mohammad An-Najjar wordt geëvacueerd in de zuidelijke Gazastrook tijdens een demonstratie aan de grens met Israël.
11 januari: Na een lawine in het Zwitserse bergresort Santis-Schwaegalp moeten hopen sneeuw geruimd worden in een restaurant.
12 januari: De gele hesjes komen in Parijs op straat tegen het sociale en fiscale beleid van president Emmanuel Macron. Het ongenoegen van de Fransen begon in november 2018 tegen de hoge brandstofprijzen, maar groeide dit jaar uit tot een bredere protestbeweging.
15 januari: Een veiligheidsofficier brengt mensen in veiligheid na een aanslag op het Dusit, een luxehotel in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De Somalische terroristengroepering Al Shabaab eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.
21 januari: Een zeldzame superbloedmaan is te zien aan de hemel boven de triomfboog in het Jubelpark in Brussel.
27 januari: De 8-jarige Felipe Gomez Alonzo, die stierf nadat hij samen met zijn vader in hechtenis werd genomen door de Amerikaanse douane voor het illegaal binnenkomen van de VS, wordt begraven door zijn moeder in Guatemala.
31 januari: Scholieren spijbelen en betogen elke donderdag in Brussel, met hier en daar een creatieve slogan.
5 februari: Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege neemt op emotionele wijze ontslag na een speech voor het Algemeen Boerensyndicaat van Zuid-Oost-Vlaanderen, waarop ze sprak over een complot van de klimaatspijbelaars.
8 februari: De robotisering is in gang gezet in Thailand. Dit exemplaar draagt medische documenten in verpleegsteruniform.
16 februari: burgers keren terug naar de dorpen nabij Bagouz, het laatste IS-bolwerk dat gevallen is. Het kalifaat bestaat niet meer.
21 februari: In het Bengaalse Dhaka breekt brand uit in een opslagplaats voor chemische producten. Er vallen zo’n 70 doden.
21 februari: De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg woont de zevende klimaatmars in Brussel bij.
27 februari: In het Metropole Hotel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi ontmoeten de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea elkaar.
27 februari: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib luisteren in de controlecommissie van het Huis van Afgevaardigden naar Michael Cohen, de voormalige advocaat en ‘klusjesman’ van Donald Trump over de praktijken van de huidige Amerikaanse president.
3 maart: Ophef op Aalst Carnaval wegens een praalwagen met Joodse karikaturen. Uiteindelijk zal de stad Aalst beslissen om het carnavalsfeest van de Unesco-lijst te laten schrappen.
8 maart: Kinderen zitten naast hun gewonde moeder nabij het dorp Baghouz in Syrië.
17 maart: De Ethiopische passagiers van de neergestorte Boeing 737 Max 8 van Ethiopian Airways worden begraven in Addis Abeba.
21 maart: Fatima Ibrahim Hadi is 12 jaar oud en weegt amper 10 kilo. Ze is het slachtoffer van de burgeroorlog in Jemen die al sinds 2015 woedt. In die oorlog nemen de door Iran gesteunde rebellen het op tegen de internationaal erkende regering van president Abed Rabbo Mansur Hadi. Die regering wordt militair bijgestaan door een militaire coalitie die geleid wordt door de Saoedi-Arabië.
22 maart: Water omringt de huizen in Missouri, waar de ergste overstromingen sinds decennia woeden.
4 april: Een oproerpolitieagent slaat een man recht in het gezicht nabij een kamp Diavata in het noorden van Griekenland. De Griekse vluchtelingenkampen zitten overvol.
5 april: Een ballon in de vorm van een baby-Trump is te zien tijdens een protest tegen de komst van Donald Trump aan Calexico in Californië. Daar zitten ze niet te wachten op een negen meter hoge ondoordringbare muur langs de Mexicaanse grens.
5 april: Een blij weerzien tussen de voormalige Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die dit jaar haar politieke afscheid aankondigt.
15 april: In de beroemde kathedraal Notre-Dame in Parijs breekt brand uit.
18 april: Een park ranger van het Virunga National Park nam een verrassende selfie met twee gorilla’s die op twee voeten staan, net zoals mensen. Volgens experts is het niet de gewoonte van de apen om rechtop te gaan staan, maar wanneer ze heel nieuwsgierig zijn, moeten ze wel om te zien wat ze willen zien.
23 april: In de Gobiwoestijn in de Chinese provincie Gansu gaat een Marssimulatiebasis openvoor het grote publiek. China wil in 2020 een sonde naar Mars sturen en hoopt hiermee het enthousiasme onder de bevolking daarvoor aan te wakkeren.
1 mei: Een maand na cycloon Ida, houdt cycloon Kenneth stevig huis in in Mozambique. Kenneth wordt beschouwd als een van de zwaarste cyclonen die ooit het vasteland van Afrika heeft getroffen.
2 mei: wolvin Naya wordt gespot met een bolle buik. Het dier zal 2019 niet overleven omdat het wordt doodgeschoten door professionelen.
2 mei: een lange rij bergbeklimmers vormt zich op de top van de Mount Everest met dodelijke gevolgen. 2019 was het dodelijkste klimseizoen sinds 2015.
8 mei: De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan stellen hun pas geboeren babay Archie voor.
18 mei: Palestijnen nemen het ontbijt naast de ruïnes van een recent verwoest gebouw door Israëlische luchtaanvallen in Gaza Stad tijdens de heilige maand van de ramadan
20 mei: De leider van de Brexit Party, Nigel Farage, krijgt een milkshake over zich heen tijdens een campagneoptreden in Newcastle in de aanloop naar de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.
26 mei: Traditiegetrouw gaat N-VA-voorzitter Bart De Wever een rondje lopen op verkiezingsdag. Dat doet hij niet onopgemerkt.
26 mei: Voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is het nagelbijten op verkiezingsdag. Zijn partij zou de grote winnaar van de Vlaamse en federale verkiezingen worden.
26 mei: N-VA moet flinke klappen incasseren, net als CD&V, Open VLD en SP.A. Groen en PVDA zijn de winnaars in tweede orde.
26 mei: Na de zware campagne komen tijdens de verkiezingsavond de emoties op het partijhoofdkwartier van SP.A los.
26 mei: medewerkers van N-VA tijdens de verkiezingsavond.
27 mei: Nigel Farage verneemt de uitslagen van de verkiezingen. Zijn Brexit Party is erin geslaagd het ongenoegen te capteren over het uitblijven van de brexit.
29 mei: Voor het eerst mag een Vlaams Belang-voorzitter op bezoek bij de koning in het kader van de federale formatie.
29 mei: Vlaams informateur Bart De Wever noemde zijn collega van Vlaams Belang Tom Van Grieken tijdens de verkiezingscampagne live op de tv “paljas”. Tijdens de informatieronde voor een Vlaamse regering worden de plooien glad gestreken.
1 juni: de Britse koninklijke wachters vallen bij bosjes tijdens een repetitie voor de parade ter gelegenheid van de verjaardag van de Queen.
3 juni: De Amerikaanse president Donald Trump wordt eervol ontvangen op Buckingham Palace.
4 juni: Betogende Londenaars ontvangen de Amerikaanse president iets minder eervol. Ze halen onder meer lookalikes, een opblaasbare oranje baby-Trump en een gouden toilet van stal.
4 juni: Opvallend veel toeristen bezoeken sinds de lancering van de razendpopulaire HBO-miniserie Chernobyl, de verlaten site van de kerncentrale van Tsjernobyl.
5 juni: 280 para’s nemen deel een parachutedrop in Normandië ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de landing van de geallieerden op 6 juni.
10 juni: In het Pakistaanse Lahore is het zo heet en vochtig dat deze tijger het water opzoekt.
19 juni: Dat een betoging ook netjes kan verlopen, bewijzen deze brandweerlieden in Brussel die de hand schudden van agenten die hun protestactie voor betere werkomstandigheden in goede banen moeten leiden.
21 juni: De brexit blijkt één lange Processie van Echternach te worden. De Britse premier Theresa May neemt ontslag. Na interne verkiezingen wordt Boris Johnson de nieuwe leider van de Britse Conservatieven, en dus ook de premier.
26 juni: De wereld wordt opnieuw opgeschrikt door een foto van een verdronken migrant en zijn kind. De lichamen van de Salvadoriaanse Oscar Alberto Martinez Ramirez (25) en zijn bijna 2-jarige dochter Valeria werden gevonden in de grensrivier Rio Bravo in Mexico.
27 juni: de Duitse bondskanselierAngela Merkel trilt hevig bij de aanstelling van de nieuwe minister van Justitie. Dat zou haar dit jaar een paar keer overkomen.
29 juni: België beleeft zijn eigen Fyre-moment met Vestiville. Geen Cardi B in Lommel, maar wel de gekste dag in de recente Belgische muziekgeschiedenis.
30 juni: Donald Trump zet als eerste Amerikaanse president voet in Noord-Korea.
1 juli: In Hongkong wordt een wapenschild met verf beklad tijdens de verjaardag van de overdracht van Hongkong aan China. Het protest begint over een voorstel voor een nieuwe uitleveringswet aan China en duurt nog steeds voort.
1 juli: De job van journalist kan soms hard zijn. Deze man slaapt wat bij in afwachting van het einde van de top waarop de Europese leiders de topjobs in Europa verdelen.
11 juli: Kris Van Dijck (N-VA) neemt ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement nadat de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis voor hem uitdraait op een nachtmerrie. Net tijdens zijn speech brengt P-magazine een bericht dat Van Dijck samen met een prostituee fraude zou hebben gepleegd.
13 juli: een groot deel van Manhattan, waaronder Times Square, valt zonder stroom waardoor 70.000 New Yorkers een tijdje zonder elektriciteit zitten.
18 juli: Een lid van de Franciscan Action Network wordt in Washington gearresteerd tijdens een protestactie tegen het vasthouden van migranten.
23 juli: Een sinaasappelboom draagt de gevolgen van een bosbrand in het Portugese dorp Roda.
24 juli: Deze ijsbeer in een Duitse zoo probeert aan de hitte te ontsnappen. In België worden op 24 en 25 juli de hoogste temperaturen ooit gemeten sinds het begin van de waarnemingen.
27 juli: Demonstranten in Hongkong komen ondertussen elke week op straat tegen de controversiële uitwijzingswet. Ook na het intrekken van de wet blijft het protest aanhouden.
29 juli: Alison Van Uytvanck schakelt in Karlsruhe haar partner Greet Minnen uit, waarna de twee elkaar een innige kus geven.
30 juli: De hittegolf die Europa teistert bereikt ook Groenland. Het smeltende ijs vormt een meer op een drijvende ijsschots tijdens ongewoon warm weer.
6 augustus: Een Boeddha zonder hoofd komt tevoorschijn in een opgedroogde dam.
24 augustus: Een luchtfoto van de massale ontbossing van het Amazonewoud in Brazilië. Uit alarmerende cijfers blijkt dat ontbossing van dat immense natuurgebied het afgelopen jaar het ergste is sinds 2008.
25 augustus: De Mura-stam bewoont het regenwoud in de Braziliaanse staat Amazonas, die het grootste deel van het Amazonewoud omvat. Ze nemen pijl en boog en knuppels ter hand om hun thuis te verdedigen.
25 augustus: First lady Melania Trump kust met pleizer de Canadese eerste minister Justin Trudeau tijdens de familiefoto van de gasten op de G7-top in het Franse Biarritz.
18 september: Ook Indonesië wordt geteisterd door jaarlijks terugkerende branden. De overgrote meerderheid van de branden, zouden zijn aangestoken om op die manier plaats te maken voor lucratieve palmolie- of rubberplantages.
11 september: In Spitsbergen, meer bepaald in Longyearbyen, de meest noordelijke stad van de planeet, houdt de klimaatverandering lelijker huis dan eender waar. De temperatuur is er de voorbije jaren het snelst toegenomen, vijf keer sneller dan het wereldwijde gemiddelde. De gevolgen zijn dramatisch.
20 september: De inheemse bevolking van het Amazonewoud houdt een illegale houtkapper vast.
20 september: Dit jaar waren overal ter wereld klimaatbetogingen en stakingen in de aanloop naar de klimaatconferentie van New York. Hier in het Indiase Kolkata.
20 september: Ook de kerstmannen staken mee voor het klimaat.
23 september: de Canadese premier Justin Trudeau houdt een kind in de lucht tijdens een verkiezingscampagne in Niagara Falls. Trudeau wordt in verlegenheid gebracht nadat er foto’s uit 2001 opduiken waarop hij in blackface is te zien.
25 september: De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy ontmoet president Donald Trump, nadat die laatste hem onder druk had gezet om een onderzoek te voeren naar de zoon van Trumps politieke tegenstander, Joe Biden.
27 september: Het gezicht van Greta Thunberg spreekt boekdelen wanneer ze in op de klimaatconferentie van New York op Donald Trump stoot.
27 september: De Britse prins Harry volgt in de voetstappen van zijn moeder, prinses Diana, wanneer hij door een mijnenveld in Angola wandelt.
4 oktober: Vlaams minister-president Jan Jambon speelt een spelletje tetris op zijn mobiele telefoon in het Vlaams parlement tijdens het debat over de regeerverklaring. De oppositie is uit het parlement vertrokken vanwege het uitblijven van de begrotingscijfers.
10 oktober: Een lid van de sociale beweging Extinction Rebellion laat zich met plezier oppakken door de Londense politie.
11 oktober: 100.000 Syriërs raken ontheemd door een Turks offensief in het noordoosten van Syrië.
15 oktober: Enkele uren nadat de celstraffen tegen negen prominente Catalaanse separatisten zijn uitgesproken, komen duizenden boze Catalenen de straat op om te protesteren tegen het vonnis.
17 oktober: De Britse premier Boris Johnson wil de backstop uit het brexit-akkoord van May, maar krijgt meteen het deksel op de neus van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
17 oktober: In dit ruimtepak zal de eerste vrouw in 2024 op de maan wandelen in het kader van Artemis, het nieuwe maanprogramma van de Nasa.
25 oktober: Kroonprinses Elisabeth viert haar 18e verjaardag.
29 oktober: De Kincade Fire in Californië verwoest 31.468 ha land en leidt tot 200.000 evacuaties in Sonoma County.
3 november: Hindoevrouwen eren de zonnegod in een fel vervuilde Yamuna-rivier tijdens het hindoe-vedisch festival Chhath Puja in New Delhi.
4 november: Een Chileense politieagente vat vuur tijdens rellen in Santiago.
6 november: Een jongetje beleeft de dag van zijn leven wanneer hij de Britse Queen Elizabeth ontmoet.
8 november: Een verbrande koala wordt verzorgd nadat hij gered werd uit een brandend natuurpark. Bij de zware bosbranden in de Australische deelstaat New South Wales zouden sinds oktober al meer dan 2.000 koala’s verbrand zijn. De koala’s zijn niet in staat om snel genoeg te ontsnappen aan het vuur dat zich snel verspreidt via de boomtoppen. Er is zo’n groot gedeelte aan koalahabitat verloren gegaan dat de populatie achteruit zal blijven gaan.
14 november: Venetië verzuipt niet alleen in het massatoerisme, maar ook letterlijk. De stad krijgt dit jaar af te rekenen met het ergste hoogwater in decennia. Het waterpeil bereikt zijn hoogste stand sinds 1966.
19 november: De Australische premier Scott Morrison (L) troost de 85 jaar oude Owen Whalan in een evacuatiecentrum in Taree te midden de verwoestende bosbranden. Het bosbrandenseizoen in Australië gaat normaal gezien pas in december van start, maar dit jaar woeden er al sinds oktober branden.
20 november: Donald Trump heeft zijn speech goed voorbereid nadat hij de getuigenis heeft gezien van de Amerikaanse ambassadeur in de Europese Unie Gordon Sondland in de hoorzitting rond het impeachment-onderzoek.
25 november: de militaire werkhond Conan, die betrokken was bij de uitschakeling van IS-kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi, krijgt een heldenontvangst in Washington.
30 november: Honderden mensen schuiven op de Grote Markt in Dendermonde aan om kaarten te bemachtigen voor de Ros Beiaardommegang van volgend jaar. Dat is sinds 2005 door de Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed en wordt slecht een keer om de tien jaar georganiseerd.
30 november: De Democratische presidentskandidaat en voormalig vicepresident Joe Biden bijt in de vinger van zijn echtgenote tijdens een campagne-evenement in Iowa.
4 december: De wereldberoemde Victoria Falls in Zimbabwe liggen er droogjes bij. Het bijzonder lage waterpeil van de Zambezi bedreigt een van de grootste natuurwonderen ter wereld. De oorzaak? De klimaatcrisis.
4 december: Knack Weekend roept Greta Thunberg uit tot Mens van het Jaar. Ook Time Magazine doet dat. Deze studenten zien een nog grootsere toekomst voor de klimaatactiviste.
5 december: Een politieagent jaagt Chileense demonstranten in Santiago achterna terwijl een man rustig iets staat te drinken
10 december: Ondertussen duurt de zoektocht naar een federale regering voort. Kersvers SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft zijn witste sportschoenen aangetrokken voor een bezoek aan de koning.
10 december: In Finland is de sociaaldemocrate Sanna Marin (34) de jongste premier ter wereld. Ze krijgt onder de meer de jonge vrouwelijke ministers Katri Kulmuni (32), Maria Ohisala (34) en Li Andersson (32) aan haar zijde.
10 december: Mexicaanse kinderen die samen met hun ouders het geweld in hun thuisstad zijn ontvlucht, versieren de kerstboom in afwachting van hun asielaanvraag in de VS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier