Chinese grootsteden Peking en Guangzhou voeren strengere coronamaatregelen in
Door snel stijgende coronacijfers hebben twee van de grootste steden van China verdere beperkingen aangekondigd.
Peking vraagt mensen in de hoofdstad hun contacten zoveel mogelijk te verminderen.
Talrijke winkelcentra, scholen en kleuterscholen blijven gesloten. In grote delen van de stad mogen restaurants alleen afhaalmaaltijden aanbieden.
Mensen die naar de stad komen of er terugkeren moeten drie dagen binnenblijven en zich laten testen.
Peking bevindt zich in de moeilijkste situatie sinds het begin van de pandemie, zeggen de autoriteiten.
Guangzhou
Ondertussen legde de Zuid-Chinese metropool Guangzhou een lockdown op aan het grootste stadsdeel Baiyun. De 3,7 miljoen inwoners mogen hun appartementen pas verlaten na het voorleggen van een negatieve coronatest.
Ook het openbaar vervoer is stilgelegd. De maatregelen duren in eerste instantie tot en met vrijdag.
Besmettingen en overlijdens
Peking meldde ruim zeshonderd nieuwe besmettingen. In Guangzhou, al weken de zwaarst getroffen stad van het land, kwamen er zo’n 9.000 coronagevallen bij. Landelijk zijn er ongeveer 27.000 nieuwe besmettingen geteld.
Dit weekend meldden de autoriteiten drie mensen die zijn gestorven aan het virus. Dat zouden de eerste coronadoden in China zijn sinds mei.
Strikt coronabeleid
Terwijl de rest van de wereld met het virus probeert te leven, blijft China een strikt beleid toepassen met lockdowns, massale tests, strenge controles, bron- en contactonderzoek en gedwongen quarantaine.
Toch is het aantal nieuwe besmettingen de laatste tijd fors toegenomen doordat nieuwe omikronvarianten zich gemakkelijker verspreiden.
Het Chinese coronabeleid weegt op de economische groei en dus op de vraag naar olie, wat de prijs van ruwe olie doet dalen. China is de grootste consument en importeur wereldwijd van olie.