China ontkent ‘nieuwe kolonisten te zijn in Afrika’
Beijing ontkent de aantijgingen dat China het koloniale gedrag van het Westen kopieert in Afrika. ‘Ook wij willen de Afrikaanse landen helpen om meer welvaart te bereiken.’
De Chinese minister voor Buitenlandse Zaken Wang Yi benadrukt dat Beijing het Westerse koloniale gedrag niet zal kopiëren wat betreft haar politiek in Afrika. ‘Wij handelen niet alleen uit eigenbelang.’
De laatste decennia toonde China dat Afrika niet alleen een continent is dat hulp nodig heeft, maar dat het ook een goede investeringspartner is. China raakte een snaar die nog steeds erg gevoelig ligt in Europa, namelijk wederzijds voordeel halen uit Afrika. De Chinezen investeren in bedrijven en projecten, kopen delen Afrikaanse grond op en de import vanuit het continent neemt toe.
Win-winsituatie
In het Westen weerklinkt geregeld kritiek op de rol van de Chinezen in Afrika. Ze omschreef de toenmalige Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de Chinese inmenging als kolonialisme. Maar minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi weerlegt dit: ‘Politiek houden we steeds gerechtigheid in ons achterhoofd en op economisch vlak willen we de Afrikaanse landen helpen om meer welvaart te bereiken.’
‘In onze samenwerking streven we een win-winsituatie na, dat klopt. Maar we zullen nooit het pad van de Westerse kolonialisten volgen en het milieu en grondstoffen uitbuiten’, zei Wang Yi toen hij de afgelopen dagen op bezoek was in Kenia. Daar investeren Chinese firma’s in de uitbreiding van de belangrijkste luchthaven van de hoofdstad Nairobi.
Rivaliteit
Volgens onder meer Professor Deborah Bräutigam, schrijfster van de blog China in Africa: the Real Story, moet het Westen accepteren dat China een steeds grotere rol speelt in Afrika en moeten veel vooroordelen genuanceerd worden.
Want dat die die rivaliteit sterk leeft, bleek onder meer tijdens een toespraak van president Barack Obama afgelopen jaar in Washington. ‘Wij kijken niet alleen naar Afrika voor grondstoffen, maar willen het continent ook echt vooruit helpen’, waardoor hij onderhuids kritiek gaf op China.
In een diplomatiek document gepubliceerd via WikiLeaks in 2010, en niet bedoeld voor het publiek, was de kritiek van een Amerikaanse officier explicieter: ‘China is erg agressief en een verderfelijke economische concurrent.’
China stuurt troepen naar Zuid-Soedan
Tussen 2000 en 2011 vertwintigvoudigde de bilaterale handel tussen China en Afrika en meer dan de helft van buitenlandse hulp vanuit China gaat richting Afrika. Ook het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba werd gebouwd met steun van China. ‘Maar wij hebben geen bijbedoelingen en zullen ons nooit moeien met interne aangelegenheden’, aldus Wang Yi.
Afgelopen maand kondigde China aan 700 soldaten naar Zuid-Soedan te sturen om deel te nemen aan een gezamenlijke vredesmissie van de Verenigde Naties. Het was de eerste maal dat China infanterie ter beschikking stelde van een VN-inzet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier