China gaat Europese subsidies onderzoeken

Charles Michel Xi Jinping Ursula von der Leyen
Charles Michel, Xi Jinping en Ursula von der Leyen op 7 december 2023 in Peking. © AFP

China opent een onderzoek naar Europese subsidies en “obstakels voor investeringen”. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel woensdag aangekondigd.

Volgens Peking werpt de Europese Unie barrières op om investeringen door Chinese bedrijven in Europa tegen te houden. De Chinese minister van Handel benadrukte woensdag dat het onderzoek er komt na een klacht van de Chinese Kamer van Koophandel en onder meer over spoorbedrijven, zonne- en windenergie zal gaan. De resultaten worden in januari 2025 verwacht, maar het onderzoek kan nog met drie maanden worden verlengd.

De Europese Unie lanceerde de afgelopen maanden een hele hoop gelijkaardige onderzoeken naar Chinese handelspraktijken. De Europese Commissie licht onder meer de subsidiëring van Chinese windturbinefabrikanten en de Chinese treinbouwer CRRC door. 

Begin juli legde de Commissie voorlopige importheffingen op aan elektrische wagens uit China. Die heffingen kunnen in november definitief worden en beschermen Europese producenten tegen oneerlijke Chinese concurrentie. De Chinese bedrijven kunnen dankzij omvangrijke overheidssteun veel goedkoper auto’s leveren.

Partner Content