Celstraf voor Egyptische student die atheïst beweert te zijn
Een Egyptische student werd tot drie jaar cel veroordeeld, omdat hij sociaal netwerk Facebook beweerde een atheïst te zijn.
Vrijheid van meningsuiting of religie en persvrijheid maken moeilijke tijden door in Egypte. Wie zijn steun betuigt aan de Moslimbroederschap, kan de cel indraaien met vele honderden andere islamisten. De beweging werd door Egypte als terroristisch geklasseerd. Ook voor journalisten lijkt de gevangenis niet veraf, zo weten drie Al Jazeera-reporters goed. Zij worden ervan beschuldigd de Moslimbroederschap geholpen te hebben. Maar nu blijken atheïsten evengoed op celstraffen te kunnen rekenen in het land – en dat terwijl we buitenlandminister Sameh Shoukry nog in de solidariteitsmars in Parijs zagen lopen.
‘Extremistische ideeën tegen islam’
De 21-jarige student Karim Ashraf Mohamed al-Banna werd veroordeeld tot drie jaar cel nadat hij op Facebook verkondigde atheïst te zijn en zo de islam ‘beledigde’. Dat bericht Agence France-Presse. De student werd in november 2014 gearresteerd met een groep andere mensen in een café in Caïro.
Het zogenaamde café van atheïsten werd vervolgens door de politie gesloten. De actie werd gezien als een poging van de overheid om atheïsme neer te slaan. Een lokale overheidsmedewerker vertelde volgens AFP aan een nieuwssite dat het café ‘bekend stond als een plaats voor duivelsverering, -rituelen en -dansen’.
De advocaat van al-Banna, Ahmed Abdel Nabi, verklaarde tegenover het persagentschap dat de vader van de student tegen hem had getuigd. Zo stelde de vader dat zijn zoon ‘extremistische ideeën tegen de islam omarmde’. Al-Banna is vrij op borg, tot het proces in beroep in maart begint.
‘Minst beschermde minderheid’
‘Atheïsten vormen een van de minst beschermde minderheden in Egypte’, zegt Sarah Leah Whiston van Human Rights Watch (HRW) tegen AFP. ‘Dat terwijl de grondwet schijnbaar vrijheid van meningsuiting en geloof verzekert.’
Het regime van president Abdel Fatah al-Sisi heeft de maatregelen tegen atheïsme, blasfemie en andere vormen van zogenaamde dissidentie opgevoerd. In december publiceerde het ministerie van Justitie een onderzoek waaruit moest blijken dat het land 866 atheïsten telt, het hoogste aantal in het Midden-Oosten.
‘Atheïsme niet illegaal’
Tussen 2011 en 2013 veroordeelden Egyptische rechtbanken volgens het persagentschap 27 mensen op grond van smaad jegens religie. In juni 2014 werd Karam Saber in absentie veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn verzameling kortverhalen ‘Waar is god?’, diezelfde maand een jaar eerder werd de koptische christelijke advocaat Roman Murad Saad in absentie veroordeeld tot een jaar in de gevangenis en een zware werkstraf, omdat hij de Koran had ‘geridiculiseerd’.
In december 2012 werd de blogger Alber Saber tot drie jaar cel veroordeeld voor blasfemie, omdat hij een website creëerde voor ‘Egyptische atheïsten’. De man wees erop dat atheïsme op zich niet illegaal is in Egypte, maar dat atheïsten dan aangeklaagd worden voor smaad of dus blasfemie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier