Campagne van Harris haalde ruim een half miljard dollar op een maand op

Kamala Harris op campagne in New York. 21 juni 2024. © Getty

Een maand na de start van haar campagne heeft het team van de Democratische presidentskandidate Kamala Harris meer dan een half miljard dollar opgehaald. Dat heeft campagnedirectrice Jen O’Malley Dillon zondag bekendgemaakt.

Vicepresident Kamala Harris stapte op 21 juli in de race voor het Witte Huis. Ze nam de plaats in van uittredend president Joe Biden en kreeg de afgelopen week ook groen licht van de Democratische partijconventie in Chicago.

‘Net voor de speech van vicepresident Harris donderdagavond zijn we officieel over de lat van de 500 miljoen dollar gegaan’, schrijft O’Malley Dillon in een nota aan de pers. Er is intussen sprake van 540 miljoen dollar. De campagneleidster heeft het over een ‘record voor elke campagne uit de geschiedenis’ – al is het niet meteen duidelijk op welke periode ze haar vergelijking baseert. ‘Onmiddellijk na de toespraak hebben we het beste uur uit onze fondsenwerving vastgesteld.’

De nota benadrukt het belang van kleine schenkers. Een derde van de schenkingen tijdens de week van de Democratische conventie kwam van ‘eerste schenkers’. De eerste 24 uur nadat bekend raakte dat Joe Biden uit de race stapte en hij Kamala Harris steunde, haalden de Democraten 81 miljoen dollar op. Dat was een forse boost na de stevige terugval begin juli, als gevolg van de dramatische prestatie van Biden in het debat met de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Zijn campagne verklaarde begin augustus zowat 327 miljoen dollar ter beschikking te hebben.

Partner Content