Cameron en Queen betrapt op ongelukkige uitspraken: ‘Chinezen waren erg onbeleefd’ (video’s)
David Cameron zei tijdens een gesprek met koningin Elizabeth dat hij in het kader van een anti-corruptietop enkele ‘fantastisch corrupte’ landen ontvangt. De Queen op haar beurt noemde de Chinezen bezoekers tijdens een staatsbezoek ‘erg onbeleefd’.
De Britse premier David Cameron noemt in een gefilmd gesprek met onder meer de Britse koningin Elizabeth Afghanistan en Nigeria ’twee van waarschijnlijk de meest corrupte landen ter wereld’. In het korte gesprekje noemt hij de beide landen ook ‘fantastically corrupt‘, een ‘beschamende’ woordkeuze, aldus de Britse krant The Guardian.
Het gesprek tussen Cameron, de Queen, de aartsbisschop van Canterburry Justin Welbyen de voorzitter van het parlementJohn Bercow ging over een anti-corruptietop die gehouden zal worden in Groot-Brittannië.
The Guardian onderstreept dat ’terwijl de bizarre scène zich ontvouwt’ Bercow ook nog een vreemd grapje maakt. Hij reageerde op Cameron: ‘Ze komen toch op eigen kosten?’ Cameron lacht, bevestigt en zegt dan dat het best een interessante top kan worden. ‘Aangezien het over corruptie gaat, zal niets achter gesloten deuren plaatsvinden. Alles zal in het bijzijn van journalisten gebeuren.’
De Queen reageerde niet op wat Cameron zei, de aartsbisschop van Canterburry wel. Welby werkte een tijd in Nigeria, in de olie-industrie. Hij nam het op voorMuhammadu Buhari, de Nigeriaanse president: ‘Maar deze president is helemaal niet corrupt. Hij werkt er hard aan.’
Afghanistan en Nigeria reageerden al op de uitspraak van Cameron. Ze zijn kwaad, ook al – zo schrijft The Guardian – erkent Ghani in een boek dat op verschijnen staat dat Afghanistan ‘een van de meest corrupte landen ter wereld’ is en zegt Buhari in datzelfde boek dat corruptie een ‘way of life’is in Nigeria, ‘en dat onder zogezegd democratisch ter verantwoording te roepen regeringen’.
De Afghaanse president Ashraf Ghaniliet weten dat hij al grote stappen ondernam in de strijd tegen corruptie.
Transparency International: ‘Groot-Brittannië is een groot deel van het probleem’
Transparency International erkent dat Buhari en Ghani ‘sterke signalen’ hebben gegeven over de corruptie in hun landen, die ‘zonder twijfel, historisch gezien een zeer hoge graad van corruptie kennen’. De anti-corruptieorganisatie publiceert jaarlijks een corruptieindex. In die lijst van 167 landen staat Afghanistan op 166 (enkel Noord-Korea en Somalië doen slechter) en Nigeria op 136.
De organisatie wijst ook op de verantwoordelijkheid van landen als Groot-Brittannië: ‘We mogen niet vergeten dat door veilige havens te creëren voor corrupte activa, Groot-Brittannië een groot deel van het probleem is.’
Ook Queen betrapt: ‘De Chinezen waren heel onbeleefd’
Buckingham Palace liet weten dat de koningin niet praat over privé-gesprekken met de premier. Elizabeth zag trouwens ook een uitspraak van haar viraal gaan. In een gesprek met Lucy D’Orsi, die verantwoordelijk was voor de veiligheid tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping vorig jaar aan Londen, zegt ze dat ze te horen kreeg dat de Chinezen ‘heel onbeleefd waren tegen de ambassadeur’. D’Orsi erkent dat de bezoekers ‘erg onbeleefd en ondiplomatisch’ waren. Buckingham Palace had laten weten dat het bezoek ‘extreem succesvol’ was.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier