Bulgaarse ‘migrantenjager’ neemt heft in eigen handen
‘Bulgarije heeft nood aan mensen nodig zoals ik’, zegt Dinko Valev. Hij trekt geregeld naar de Turks-Bulgaarse grens om vluchtelingen eigenhandig tegen te houden.
De Bulgaarse handelaar in busonderdelen, Dinko Valev, kent in eigen land veel voor- en enkele tegenstanders. Reden: hij schuimt de Turks-Bulgaarse grens af op zoek naar migranten, wat hem de bijnaam ‘migrantenjager’ opleverde. BBC maakte een portret van deze veelbesproken man.
‘Bulgarije heeft nood aan mensen zoals ik’, verdedigt de 29-jarige Valav zijn gedrag. ‘Ik ben bereid mijn vaderland te verdedigen’, vertelt hij in Yambol, een stadje op 50 kilometer van de Turkse grens.
‘Gevaarlijke terroristen’
Vorige maand werd hij plotsklaps wereldberoemd toen hij op de nationale televisie verscheen. Hij kreeg het label ‘superheld’ opgeplakt, ondanks het feit dat hij een groep Syrische vluchtelingen hardhandig terugdreef naar de grens. Hij dwong de groep van 12 Syrische mannen, drie vrouwen en een kind om op de grond te gaan liggen, tot de politie arriveerde. Op beelden is te zien hoe hij de vluchtelingen beledigde met uitspraken als ‘ze komen uit Syrië om ons te doden als honden.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Het gaat dan om ook slechte mensen die wangedrag vertonen’, vertelt Valev aan BBC. Alle migranten zijn in zijn ogen ‘gevaarlijk, terroristen of jihadisten.’ Naar eigen zeggen is hij ervan overtuigd dat 95 procent van de Bulgaren het met hem eens is. Voorts heeft hij ook veel kritiek op de Bulgaarse overheid. ‘Ongeorganiseerd’, klinkt het.
Sinds hij bekendheid vergaarde, trommelt Valev geregeld vrijwilligers op om met hem te patrouilleren langs de grens. ‘Wij ontvangen graag informatie van burgers over criminele feiten, zoals het illegaal oversteken van de grens’, reageert woordvoerster van de politie Lora Lyubenova. ‘Maar alleen de politie mag ingrijpen.’
Zondebok
Op zich zijn Bulgaren niet meer xenofoob dan andere Europeanen. Maar de bevolking is gefrustreerd door corruptie, armoede en bovendien teleurgesteld in het EU-lidmaatschap
De mensenrechtenorganisatie Bulgarian Helsinki Committee heeft intussen een aanklacht ingediend wegens onder meer etnisch geweld. ‘Helaas versterkt hij de gevoelens die bij veel Bulgaren leven’, vertelt Margarita Ilieva, hoofd van de organisatie. ‘In de media worden migranten en vluchtelingen constant negatief gepercipieerd. Ze vormen een bedreiging, luidt het.’
‘Op zich zijn Bulgaren niet meer xenofoob dan andere Europeanen. Maar de bevolking is gefrustreerd door corruptie, armoede en bovendien teleurgesteld in het EU-lidmaatschap. Daarom gaan ze op zoek naar een zondebok. En zo worden de migranten een eenvoudig slachtoffer’, legt de Bulgaarse antropoloog Haralan Alexandrov uit aan BBC.
95 km prikkeldraad
In 2015 bereikten meer dan een miljoen migranten Europa via de Westelijke-Balkan route. Tot dusver lieten vluchtelingen Bulgarije grotendeels links liggen. Sofia registreerde vorig jaar slechts 30.000 migranten. Eenmaal aangekomen in Griekenland trokken de meesten via Macedonië en Servië naar het noordwesten van Europa. Maar toen Turkije en Europa deze maand een akkoord sloten over het terugsturen van vluchtelingen, vroeg premier Boïko Borissov om ook de Bulgaars-Turkse land- en zeegrens te beschermen.
De Bulgaren vrezen namelijk dat vluchtelingen steeds vaker over hun grondgebied zullen passeren als de Balkanroute afgesloten wordt.
De Turks-Bulgaarse grens wordt bewaakt door ongeveer 2.000 politiemannen. Over 95 van de 260 kilometer lange landgrens tussen beide landen is prikkeldraad uitgerold. (AVE)
Vluchtelingencrisis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier