Brexit-onderhandelingen: Europees parlement blijft grotendeels aan de kant

Brits premier Theresa May met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker © BELGAIMAGE

De Europese staatshoofden en regeringsleiders voorzien geen belangrijke rol voor het Europees Parlement in de brexit-onderhandelingen.

Het thema kwam even aan bod tijdens de top van Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel.

Ten laatste tegen eind maart wil de Britse premier Theresa May de onderhandelingen over het vertrek van haar land uit de Europese Unie opstarten. Na het vertrek van May bespraken de leiders hoe ze het gigantische onderhandelingswerk met Londen willen organiseren. “We keurden de organisatorische structuur goed, met de Europese Raad (de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders, nvdr) die de politieke controle over het proces behoudt en de Europese Commissie als onderhandelaar, en Michel Barnier als hoofdonderhandelaar van de Commissie”, kondigde Europees president Donald Tusk aan.

‘Secundaire rol’

In de aanloop naar de top had het Europees Parlement bij monde van hoofdonderhandelaar Guy Verhofstadt fel protest aangetekend tegen de secundaire rol die de instelling in de onderhandelingen krijgt toebedeeld. Verhofstadt herinnerde eraan dat ook het halfrond de uiteindelijke deal met de Britten moet goedkeuren. Niettemin kwam er donderdagavond een kleine tegemoetkoming. Het parlement mag mee aan tafel schuiven wanneer de sherpa’s van de regeringsleiders de vergaderingen van de Europese Raad voorbereiden en de Commissie moet het parlement regelmatig informeren. “Dat is misschien niet genoeg, dat kan ik begrijpen, maar ik denk dat dit een constructieve methode voor onze samenwerking zal zijn”, stelde Tusk.

(Belga/RR)

Partner Content