Boris Johnson: ‘Er is geen weg terug na een brexit’

Boris Johnson © Reuters
Niels Saelens
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Volgens Boris Johnson, de burgemeester van Londen is er geen weg meer terug als de Britten op 23 juni beslissen om uit de Europese Unie te stappen. De G20 vreest ondertussen dat een brexit rampzalige gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie.

Boris Johnson verandert het geweer van schouder. Waar de burgemeester van Londen vorige week nog verklaarde dat een referendum het ideale dwangmiddel is om betere voorwaarden af te dwingen van de Europese Unie, is hij er nu van overtuigd dat een dreiging van een brexit niet langer gebruikt kan worden om de EU onder druk te zetten. “Als de burgers beslissen om uit de EU te stappen, dan moeten we dat doen. Een tweede referendum is uitgesloten”, klinkt het. Dat schrijft The Independent.

“Out is out”

In een column in Daily Telegraph schreef Johnson nog dat de EU enkel bereid is te luisteren wanneer de meerderheid van de bevolking luidkeels neen zegt tegen een Europees lidmaatschap. Daarmee suggereerde hij dat de Europese Unie pas met aannemelijke voorwaarden over de brug zal komen als de meerderheid van de Britten voor een brexit stemt.

Maar nu klinken de woorden van de Londense burgemeester minder genuanceerd. In een interview met The Times liet hij er geen twijfel over bestaan dat een brexit onvermijdelijk een brexit betekent. “Pas wanneer wij uit de Europese Unie stappen, kunnen we handelsovereenkomsten sluiten met andere landen.”

De burgemeester is er van overtuigd dat wanneer de Britten beslissen om EU-burgers te blijven, ze een gouden kans zullen gemist hebben. “Indien we die kans laten liggen, zeggen wij neen tegen opnieuw het heft in eigen handen nemen, neen tegen een hernieuwd vertrouwen in ons land en neen tegen economische en politieke vooruitgang”, klinkt het.

“Shock voor de wereldeconomie”

In tegenstelling tot de Londense burgemeester zijn de ministers van Financiën van de groep G20 er van overtuigd dat een brexit net nefaste gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie.

De Britse minister George Osborne sprak van de brexit als “een doodserieuze kwestie” op de conferentie. In de slotverklaring wordt het referendum dat de Britten over het EU-lidmaatschap op 23 juni houden als een van de bedreigingen van de wereldeconomie genoemd. Onder meer de studenten lijken de voornaamste slachtoffers te worden van een brexit.

Uit een poll van The Independent blijkt overigens dat 52 procent van de Britten voor een brexit is. Dat zijn er vier procentpunten meer dan de tegenstanders. Dat is het tegenovergestelde van enkele maanden geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content