‘Boko Haram ontvoert 50 kinderen in Kameroen’
Vermoedelijke militanten van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram hebben in buurland Kameroen tientallen mensen ontvoerd, onder wie minstens 50 kinderen.
Militanten, vermoedelijk van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram, hebben in buurland Kameroen zo’n 80 mensen ontvoerd, onder wie heel wat kinderen. Drie anderen werden vermoord. Zo bericht The Guardian op grond van informatie van het leger en de overheid.
Het gaat om een van de grootste ontvoeringen in Kameroen sinds de militanten hun acties tot over de grens van Nigeria uitbreidden. Dat schrijft de Britse krant. Volgens reporter bij de Britse omroep BBC in de hoofdstad Yaounde, Randy Joe Sa’ah, is het de eerste keer dat de militanten gewone dorpelingen in Kameroen ontvoeren. Eerdere ontvoeringen zouden gericht zijn op hooggeplaatsten en buitenlanders met het doel daar losgeld uit te slaan.
Onduidelijk aantal slachtoffers
‘Volgens de eerste berichten zouden zo’n 30 volwassenen en 50 jonge meisjes en jongens tussen de tien en de vijftien jaar oud ontvoerd zijn’, zo meldde een legerofficier uit het noorden van Kameroen aan persagentschap Reuters.
Cameroonian minister has just told us 50 people kidnapped by Boko Haram including children – fears they will be used as suicide bombers
— Mishal Husain (@MishalHusainBBC) January 19, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
BBC-presentatrice Mishal Husain meldt op sociaal netwerk Twitter, dat gevreesd wordt dat de kinderen als zelfmoordterroristen zullen worden ingezet.
De militanten arriveerden in de vroege ochtend, zondag 18 januari, toen het nog donker was en vertrokken daarna met heel wat gijzelaars weer in de richting van Nigeria, bericht BBC. Een bron bij de veiligheidsdiensten vertelde de Britse omroep dat de dorpen Maki en Mada in het Tourou-district bij de stad Mokolo in het Verre Noorden van Kameroen – zo’n zes kilometer van de grens met Nigeria – aangevallen werden. The Guardian spreekt ook over het dorp Mabass. Twee uur lang vonden volgens de Britse krant vuurgevechten plaats tussen soldaten en de islamistische strijders.
Regeringswoordvoerder Issa Tchiroma bevestigde de aanslag, inclusief dodelijke slachtoffers en ontvoeringen, maar kon niet zeggen hoeveel personen ontvoerd werden bij de raid. Een agent vertelde Agence France-Presse dat er zo’n 60 gijzelaars waren, ‘de meeste vrouwen en kinderen’. Andere autoriteiten hadden het tegen Reuters dan weer over de reeds vermelde 80. En een andere bron stelde tegenover de BBC dat niet drie, maar vier dorpelingen gedood werden toen zij de militanten wilden tegenhouden. Tot slot werden volgens Tchiroma nog ’80 woningen vernield’.
Multinationale troepenmacht
De acties van Boko Haram in Kameroen nemen volgens de BBC toe en het leger is er gefrustreerd omdat het de strijd tegen de militanten niet over de grens in Nigeria kan voortzetten. Ondertussen werden duizenden Kameroense troepen gemobiliseerd om het hoofd te bieden aan de raids in het noorden. In een video kondigde de terreurbeweging aan dat die aanvallen intenser zouden worden.
De ontvoering vond plaats toen buurland Tsjaad net troepen ter beschikking stelde om Kameroen in de getroffen regio te ondersteunen. Boko Haram heeft de controle over steden en dorpen in het noordoosten van Nigeria, maar bedreigt nu ook de buurlanden. De eerste tanks en gepantserde voertuigen met soldaten uit Tsjaad arriveerden het afgelopen weekend. Het land vocht ook in het noorden van Mali al tegen militanten.
President van Ghana, John Mahama, wil de landen van de Afrikaanse Unie oproepen om een ‘specifiek actieplan’ te bedenken om de terreurbeweging samen te bestrijden. Zo bericht BBC. Daarbij zou gedacht worden aan een multinationale troepenmacht.
De oproep van Mahama kwam er drie dagen nadat Kameroen zei 143 Boko Haram-militanten te hebben gedood toen die een legerbasis in Kolofata bij de Nigeriaanse grens hadden aangevallen. Dat was de eerste grote aanslag in Kameroen sinds de video van Boko Haram begin januari waarin ook de president Paul Biya bedreigd werd.
Militanten van Boko Haram ontvoerden reeds vele mensen in het noordoosten van Nigeria, onder wie meer dan 200 meisjes van een school in Chibok in april 2014. Nog in 2014 werden 27 mensen in Kameroen ontvoerd. Zij werden in oktober bevrijd. Onder hen waren tien Chinese arbeiders en de echtgenote van de vicepremier Amadou Ali. Ook verscheidene Fransen werden gegijzeld in Kameroen en later vrijgelaten. Frankrijk en Kameroen ontkennen losgeld te hebben betaald voor de vrijlating van het gezin Moulin-Fournier in 2013, aldus BBC.
Boko Haram werd in 2002 opgericht en focuste aanvankelijk op het verzet tegen westerse opvoeding. Ze startten militaire operaties in 2009 om een islamitische staat op te richten. Duizenden mensen werden bij die acties gedood, vooral in het noordoosten van Nigeria.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier