Biden wil bij aanslag gebruikte wapen in de ban doen

Joe Biden test positief op Covid © REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag opgeroepen het semi-automatische wapen AR-15 te verbieden. Bij de moordpoging van afgelopen zaterdag op Bidens Republikeinse tegenstrever Donald Trump werd dat wapen gebruikt. Ook bij de meeste schietpartijen in de Verenigde Staten gebruiken de schutters deze ‘burgerversie’ van het aanvalsgeweer M16.

‘Een AR-15 werd gebruikt om Donald Trump neer te schieten’, zei Biden tijdens een campagnemeeting in Las Vegas. ‘Dit aanvalswapen doodde ook zovele anderen, onder wie ook kinderen. Het is tijd om ze te verbieden.’

Goed dertig jaar geleden was Biden betrokken bij het federale verbod op aanvalswapens, dat tien jaar later afliep. ‘Ik heb het één keer gedaan, en ik zal het opnieuw doen’, zei Biden daarover.

Biden sprak in Las Vegas de conventie toe van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), een belangrijke burgerrechtenorganisatie in de Verenigde Staten. ‘Mijn naam is Joe Biden, en ik ben een levenslang NAACP-lid’, begon de president zijn toespraak.

Partner Content