Biden hapert opnieuw in openbaar en verliest belangrijke donateur

Emmanuel Macron en Joe Biden
Emmanuel Macron en Joe Biden op een bijeekomst van de G7 op 13 juni 2024. © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in de aanloop naar de presidentsverkiezingen opnieuw hakkelend gesproken in het openbaar. In twee radio-interviews kwam hij moeilijk uit zijn woorden en hij maakte eveneens een fout in een toespraak voor de Amerikaanse nationale feestdag, Independence Day, meldt The New York Times. De president verloor bovendien een belangrijke donateur.

Binnen de Democratische partij leven grote zorgen over het functioneren van Biden. Al langer wordt opgemerkt dat hij oud is voor een president, en wordt de vraag gesteld of hij nog eens vier jaar wel aankan. Die kritiek werd luider toen zijn eerste grote televisiedebat slecht verliep.

Zijn campagneteam reageerde daarop dat dat slechts een ‘slechte avond’ was, maar in de twee interviews van donderdag (lokale tijd) ging het opnieuw mis. Zo zei Biden onder meer dat hij trots is dat hij “de eerste zwarte vrouw die onder een zwarte president” diende was. In een toespraak voor Independence Day noemde hij zijn opponent Donald Trump ‘een van onze collega’s’.

Zijn team verdedigde hem door te zeggen dat de media dit soort incidenten opblazen. Vrijdag krijgt Biden opnieuw een kans met een riskant interview dat wordt afgenomen door ABC-presentator en journalist George Stephanopoulos. Slaagt hij met glans, dan nog is hij niet uit de problemen, maar faalt hij opnieuw, dan hangt zijn kandidatuur voor een tweede termijn in het Witte Huis meer dan ooit aan een zijden draadje.

Intussen heeft Abigail Disney, lid van de familie achter het Disney-imperium, zich alvast teruggetrokken als donateur. Ze wil naar eigen zeggen geen geld meer geven aan de Democratische Partij zo lang Biden kandidaat blijft. ‘Als Biden niet terugtreedt, zullen de Democraten verliezen. Daar ben ik absoluut zeker van.’

Als veel donateurs zich terugtrekken, kan dat een groot probleem worden voor de campagne.

Partner Content