Bewoners ontvluchten zuiden van Libanon na Israëlische aanvallen

Libanon

In het zuiden van Libanon zijn de bewoners in paniek nadat Israël zijn luchtaanvallen er opvoerde. Veel mensen ontvluchten onder andere de buitenwijken van de zuidelijke stad Tyros.

Sommigen trekken naar het centrum van de kuststad of naar de basis van de Interim-vredesmacht van de VN in Libanon (Unifil). Er staan lange files van mensen die richting Beiroet of anderen plaatsen in het noorden van het land willen rijden. In de kuststad Sidon, die ongeveer halverwege Tyrus en Beiroet ligt, staat het verkeer volledig stil.

Bestuurders deelden video’s op sociale media waarop te zien is hoe massa’s Libanezen naar het noorden reden. Bij Israëlische aanvallen in het zuiden van Libanon zijn maandag volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zeker honderd mensen omgekomen. Ook raakten minstens vierhonderd mensen gewond.

Sinds de aanval van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas op Israël op 7 oktober en de daaruit voortvloeiende oorlog in de Gazastrook komt het ook op de grens tussen Israël en Libanon geregeld tot schermutselingen.

Hezbollah en het Israëlische leger nemen elkaar regelmatig onder vuur. De pro-Iraanse beweging zegt dat te doen om Hamas te steunen. Tienduizenden mensen aan beide kanten van de grens zijn al bijna een jaar ontheemd door de bijna dagelijkse beschietingen tussen het Israëlische leger en Hezbollah. In het zuiden van Libanon zijn ongeveer 100.000 mensen gedwongen hun huizen te verlaten.

Partner Content