Toprivaal Netanyahu roept op tot vervroegde verkiezingen in september

Benny Gantz © Getty Images

Benny Gantz, de rivaal van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, heeft woensdagavond opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. Hij wil al in september dat de inwoners van Israël naar de stembus gaan.

Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wordt beschouwd als de belangrijkste rivaal van Netanyahu. Hij liet woensdag weten dat hij voorstander is van parlementsverkiezingen in september.

 De organisatie van vervroegde verkiezingen heeft de toestemming nodig van 61 verkozenen, of de meerderheid van de afgevaardigden in de Knesset, het Israëlische parlement. De regeringspartij Likoed van de rechts-conservatieve premier Benjamin Netanyahu heeft er de meeste zetels. Likoed heeft de eis van Gantz al verworpen.

Netanyahu ligt al een tijd onder vuur sinds de uitbraak in oktober 2023 van de oorlog tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas. De voorbije weken hebben duizenden Israëli’s betoogd tegen de regering van Netanyahu en voor een akkoord om de gijzelaars in de Gazastrook vrij te krijgen.

Volgens recente peilingen zou Gantz het bij vervroegde verkiezingen met een grote voorsprong halen van Netanyahu.

Partner Content