Belgische regering en EU zetten steun aan bekritiseerde UNRWA verder

Alexander De Croo (Open VLD). © Belga

België gaat door met de betaling van zijn bijdrage aan de financiering van UNRWA. Die VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen was in opspraak gekomen door de mogelijke betrokkenheid van medewerkers bij de aanval van Hamas tegen Israël van begin oktober. ‘Het is de enige organisatie die hulp bij de bevolking kan krijgen. We moeten er voor zorgen dat die niet droogvalt’, zegt premier Alexander De Croo.

Toen de mogelijke rol van de medewerkers bij de aanslag van 7 oktober aan het licht kwam, beslisten nogal wat landen hun bijdrage op te schorten. De Belgische regering volgde dat voorbeeld niet. Daarvoor waren de humanitaire noden en het risico op hongersnood in de Gazastrook te groot, al werd daar meteen aan toegevoegd dat ons land ook de resultaten van verder onderzoek naar de feiten zou afwachten. Vrijdag besliste de regering de betaling effectief door te voeren. Het gaat om 13,5 miljoen euro. ‘Het gaat om een tiental mensen die een verschrikkelijke rol heeft gespeeld op een totaal van duizenden mensen’, aldus premier De Croo.

De steun moet er vooral voor zorgen dat UNRWA niet zonder middelen valt. ‘Het is de enige organisatie die hulp bij de slachtoffers krijgt.’

Eerder besliste de Europese Commissie ook al haar financiering voor het agentschap niet te onderbreken.

Partner Content