België heeft hoogste aantal Palestijnse asielzoekers van heel de EU

Smoke billows after Israeli bombardment in Rafah, in the southern Gaza Strip on May 6, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)

Nergens in de Europese Unie hebben dit jaar al meer Palestijnen asiel aangevraagd dan in ons land. Zo steekt België Griekenland voorbij. Palestijnen zijn al sinds maart de grootste groep asielzoekers in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS).

In juni hebben 301 Palestijnen voor het eerst asiel aangevraagd in ons land. In maart dit jaar prijkten de Palestijnen voor het eerst sinds de oorlog in Gaza op de eerste plaats, toen kwamen er 417 Palestijnen aan in ons land. 

Gazastrook

In totaal hebben er dit jaar van januari tot juni 2.506 Palestijnen bescherming gevraagd in ons land. In heel 2023 ging het in België om 3.249 aanvragen. Ook binnen het totaal aantal asielaanvragen van 17.853 zijn Palestijnen de grootste groep. En meer nog: volgens het CGVS vragen nergens in de EU meer Palestijnen asiel aan dan in ons land.

Dat is opmerkelijk want zo steekt België Griekenland voorbij, dat in 2023 koploper was van het aantal Palestijnse asielaanvragen. In Griekenland vroegen vorig jaar 6.713 Palestijnen asiel aan. In de eerste vijf maanden van dit jaar staat de teller in Griekenland op 1.106, in ons land gaat het om 2.167 aanvragen. 

Het is onduidelijk waarom net ons land zo in trek is bij Palestijnen. ‘We weten dat simpelweg niet’, zegt Olivier Brasseur, woordvoerder van het CGVS. Ongeveer 90 procent van de Palestijnen komt uit Gaza. Ook dat is opvallend, want Gaza verlaten is bijzonder moeilijk. ‘

Bovendien kreeg ongeveer de helft van de Palestijnse asielzoekers al internationale bescherming in een ander EU-land’, stelt Brasseur. Dat zorgt voor extra belasting bij de asieldiensten. “Een persoon met een statuut in een ander EU-land wordt in principe geweigerd. We hebben wel de plicht hen uit te nodigen voor een interview.”

In de eerste zes maanden van dit jaar lag de beschermingsgraad voor Palestijnen op 89 procent in ons land. Dat is een flinke stijging tegenover de 58 procent van de aanvragen die werden geaccepteerd in 2022. De hogere beschermingsgraad is een gevolg van de verwoestende oorlog in de Gazastrook die startte na de terreuraanval van de Palestijnse extremistische organisatie Hamas in Israël op 7 oktober.

Afghanistan

Op de tweede plaats staan Syriërs (285) en op de derde plaats staan Eritreeërs (224). Eritrea kent volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch één van de meest repressieve regimes ter wereld. In Syrië woedt al sinds 2011 een burgeroorlog. Afghanen verdwijnen met 125 eerste aanvragen uit de top drie, voor het eerst in lange tijd.

‘De beschermingsgraad voor Afghanen is gedaald. Veel Afghanen worden nog erkend als vluchteling, maar ons land kent niet langer het statuut van subsidiaire bescherming toe aan Afghanen. Dat is een speciaal statuut voor personen uit een regio in intense oorlog’, zegt Brasseur. 

Na de gewelddadige machtsovername door de Taliban in Afhanistan in 2022 is de situatie er volgens CGVS bekoeld. “Bepaalde profielen die risico lopen op vervolging, zoals vrouwen of ex-soldaten die samenwerkten met het westen, wordt wel de vluchtelingenstatus toegekend,” besluit Brasseur.

Partner Content