B-Fast verliest slot om te landen in Kathmandu, missie onzeker
Van 30 Belgen die op het moment van de zware aardbeving in Nepal waren, is nog steeds niets vernomen, bevestigt Buitenlandse Zaken. Het Belgische vliegtuig van B-Fast, dat naar New Delhi werd afgeleid, kan nog altijd niet vertrekken naar de luchthaven van Kathmandu.
Buitenlandse Zaken heeft weet van 205 Belgen die in Nepal waren op het moment van de aardbeving. Van 30 van hen heeft Buitenlandse Zaken nog niets vernomen, zegt woordvoerder Michael Mareel. Van 175 Belgen heeft Buitenlandse zaken rechtstreeks of via vrienden en familie vernomen dat ze ongedeerd zijn, aldus Mareel.
Eerder was er sprake van 199 Belgen in Nepal. Daar zijn er dus 6 bij gekomen, maar van die 6 heeft Buitenlandse Zaken nog niets vernomen. Mensen met informatie of vragen over Belgen in Nepal, kunnen bij Buitenlandse Zaken terecht op de nummers 02/5014000 en 02/5014001.
B-Fast
Slecht nieuws is er intussen voor de Belgische reddingswerkers van B-Fast. Er was een slot voorzien om te landen, maar rond de luchthaven van de Nepalese hoofdstad Kathmandu cirkelen opnieuw veel vliegtuigen. De Belgen zijn hun prioriteit dus kwijt en mogen dinsdag omstreeks 14.30 uur lokale tijd zelfs niet opstijgen vanuit New Delhi.
‘Boven Kathmandu is opnieuw een hele reeks vliegtuigen aan het wachten. We krijgen dus niet de toelating om te vertrekken’, moest een zichtbaar teleurgestelde teamleider Gilles Du Bois D’Aische zijn ploeg vertellen. Hij en zijn staf – geholpen door de VN-mensen die mee op het vliegtuig zitten te wachten – proberen intussen hemel en aarde te bewegen om alsnog te kunnen vertrekken. Ook Buitenlandse Zaken in Brussel wordt ingeschakeld.
Het risico op het afblazen van de hele missie groeit.
Bekijk ook:
Klimmers
Na de lawine op de Mount Everest als gevolg van de aardbeving zijn bijna alle klimmers naar het dal overgevlogen. Voorlopig werden al 205 bergbeklimmers geëvacueerd, aldus de woordvoerder van de plaatselijke politie. In het basiskamp van de Everest zijn volgens de politie 17 mensen omgekomen door de lawine. Een woordvoerder van de toerismedienst had het over minstens 20 doden, en het Indiase leger, dat meehielp bij de reddingsactie, sprak over 22 doden.
We are last 9 Sherpas & 8 climbers @ #Everest. On helipad here in C1 @ 6100m / 20,000ft. Sunny & cloudless, but waiting is hard.
— Daniel Mazur (@danielmazur) 28 april 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘We zijn de laatste negen sherpa’s en acht klimmers hier’, meldde bergbeklimmer Daniel Mazur vanop Camp 1 op Twitter. ‘De helihaven ligt op 6.100 meter hoogte. Zonnig en geen wolken, maar het wachten is zwaar.’ Meer dan 100 klimmers zaten nog vast op de berg toen de klimroute door de lawine vernield werd.
Op het moment van het ongeluk verbleven zowat 1.000 mensen in het basiskamp. De bekende Amerikaanse bergebeklimmer Alan Arnette meldde vanuit het basiskamp dat bijna alle teams het kamp hadden verlaten of zich daarop aan het voorbereiden waren. Dit seizoen zal de Everest alvast niet meer langs de zuidzijde beklommen worden. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier