Neergestoken Salman Rushdie wordt beademd en verliest mogelijk een oog
De Indiaas-Brits-Amerikaanse schrijver Salman Rushdie (75), die na een fatwa jarenlang ondergedoken leefde, is vrijdag in New York aangevallen. De verdachte is opgepakt. Rushdie werd per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht. De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en zal mogelijk een oog verliezen na de aanval.
Rushdie zou een lezing geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat een onbekende tijdens de voorstelling van de spreker op het podium afstormde en Rushdie, die nog gezeten was, vuistslagen en/of messteken toebracht.
De auteur werd op het podium behandeld en vervolgens per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht.
‘Meerdere steekwonden’
Een politiemededeling specificeerde dat Rushdie een ‘steekwonde aan de nek’ heeft. Later was ook sprake van meerdere steekwonden in nek en borst. Andrew Wylie, de agent van Rushdie, meldde dat de auteur geopereerd wordt. ‘Het nieuws is niet goed’, meldt Wylie vrijdagavond (lokale tijd) in een schriftelijke verklaring. ‘Salman zal waarschijnlijk een oog verliezen. De zenuwen in zijn arm zijn doorgesneden. Zijn lever is geraakt en beschadigd.’ Rushdie kan momenteel niet spreken, zo wordt nog meegedeeld.
De verdachte is intussen geïdentificeerd als een 24-jarige man uit de staat New Jersey. Hij had gewoon een kaartje gekocht voor de lezing van Rushdie. Over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid. Vermoed wordt dat hij alleen handelde, maar dat wordt nog verder onderzocht.
Nadat Rushdies boek De Duivelsverzen verscheen, vaardigde de Iraanse ayatollah Khomeini op Valentijnsdag 1989 een fatwa met een doodvonnis tegen de auteur uit omdat zijn boek godslasterlijk zou zijn en de profeet belachelijk zou maken. Er werd tot 3 miljoen dollar beloofd aan degene die het vonnis zou uitvoeren. Rushdie, die op dat moment in Londen woonde, dook onder, veranderde geregeld van adres, en kreeg politiebescherming. Hij bleef ongeveer tien jaar ondergedoken. Onder meer vertalers van het boek werden in de jaren na publicatie gedood of verwond bij aanslagen.
Op het moment van de fatwa was Rushdie een succesauteur, die voor zijn bestseller Midnight’s Children de Booker Prize had gewonnen.
In De Duivelsverzen, dat in 1988 verscheen, behandelde hij onder meer het thema van de openbaring, die hij schetste als in moeizame verhouding tot creatie en eigenbelang. Dat viel verkeerd bij vele moslims. Er werden boekverbrandingen georganiseerd, manifestanten eisten (en verkregen in onder meer India) een verbod op het boek. De discussie rond vrije meningsuiting die ontstond, werd door ayatollah Khomeini aangegrepen om zijn fatwa uit te vaardigen.
Door zijn eigen problemen werd Rushdie nog meer dan tevoren een verdediger van vrije meningsuiting en van vervolgde schrijvers.
Politici en schrijvers reageerden ontzet op de aanval op Rushdie.
Er was bewaking voorzien voor de lezing. De politie kwam tussen tijdens de aanval en wist de aanvaller te overmeesteren.
‘Verdachte geïdentificeerd’
Over de toestand van de 75-jarige schrijver wordt geen mededeling gedaan. Kathy Hochul, de gouverneur van de staat New York, had eerder wel al verklaarde dat Rushdie nog in leven is. Salman Rushdie werd vrijdag door een man neergestoken toen hij op het punt stond een lezing te houden op een evenement in het Chautauqua Institution, in het westen van de staat New York. De politiewoordvoerder zegt dat de schrijver minstens één keer in de nek en minstens één keer in de buik werd gestoken. De verdachte is intussen geïdentificeerd als een 24-jarige man uit de staat New Jersey. Hij had gewoon een kaartje gekocht voor de lezing van Rushdie. Over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid. Vermoed wordt dat hij alleen handelde, maar dat wordt nog verder onderzocht.
Spoedoperatie
De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie ondergaat vrijdag een spoedoperatie, nadat hij werd neergestoken bij de start van een lezing in de Amerikaanse staat New York. Dat is vrijdag op een persconferentie meegedeeld door politiewoordvoerder James O’Callaghan, die ook meer uitleg gaf over de identiteit van de verdachte.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier