Atheïstische filosoof Michel Onfray wordt geciteerd in IS-propaganda (video)
De Franse filosoof Michel Onfray, die zich herhaaldelijk tegen het bombarderen van Islamitische Staat heeft uitgesproken, duikt op in nieuw propagandamateriaal van IS. Dat Onfray, een notoir atheïst, opduikt bij IS vindt hij niet buitenmate erg. “Je wordt altijd door iedereen gebruikt”. Hij wil, zegt hij, met zijn anti-bombardementuitspraken “de vrede redden”.
De filosoof reageerde op de zender ITélé.
In een nieuwe propagandavideo, die zaterdag werd verspreid, neemt IS in het Arabische ondertitelde videofragmenten over van een interviews die Michel Onfray gaf op zenders BFMTV en LCI. Ook wordt een tweet van Onfray weergeven en vertaald.
Droite et gauche qui ont internationalement semé la guerre contre l’islam politique récoltent nationalement la guerre de l’islam politique.
— Michel ONFRAY (@michelonfray) November 14, 2015
“Links en rechts die internationaal oorlog hebben gezaaid tegen de politieke islam, hebben nu nationaal de oolog van politiek islam geoogst”. Die tweet vestuurde Onfray enkele uren na de aanslagen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Onfray sprak zich de afgelopen week uit tegen het voornemen met president Hollande om de bombardementen tegen Islamitische Staat op te voeren, en hij kantte zich tegen de oorlogsretoriek van de president.
In een van de door IS opgepikte videofragmenten, dat dateert van voor de aanslagen, roept Onfray op om “op te houden met moslimbevolkingen over heel de planeet te bombarderen”.
Hij staat, met zijn anti-bombardementstandpunt, niet helemaal alleen in Frankrijk. Ook schrijver Michel Houellebecq nam, onder meer in The New York Times, standpunt in tegen de Franse oorlogsinspanningen. Maar die standpunten worden in Frankrijk niet op unaniem gejuich ontvangen. Hun tegenstanders argumenteren onder meer dat Onfray en Houllebecq eigenlijk de slachtoffers schofferen en roepen: “Eigen schuld dikke bult”, daar waar, schrijft onder meer de Franse versie van The Huffington Post, Frankrijk ook al voor 2001 door moslimterreur werd getroffen. Ook verwijt men Onfray dat hij IS eigenlijk gelijk heeft.
‘Nuttig zijn’
Dat IS zijn uitspraken gebruikt als propagandamateriaal stoort Onfray niet bijzonder, zegt hij in het interview met ITélé: “Je wordt altijd door iedereen gebruikt”. Hij werd onder meer eerder uitgemaakt voor islamofoob.
De logica van IS is, aldus Onfray: we worden door een overmacht gebombardeerd, en dus reageren we op de manier van de minder machtige, met terreuraanslagen.
“Ik wil nuttig zijn om de vrede te redden”.
“IS bombarderen zal ons niet helpen om de jonge soldaten van IS in de banlieues van Frankrijk te kalmeren. Zijn er geen consulaten, diplomaten, in landen als Turkije, Qatar of Saudi-Arabië – landen met wie we zo graag zaken doen en die contacten hebben met IS – die iets anders kunnen verzinnen dan het gooien van bommen? Ik verdedig IS niet, verre van. Maar Frankrijk voert een politiek die door IS wordt voorgesteld als een politiek van kruisvaarders.” Met uitzondering van de regering Chirac en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin, die zich in 2003 ver weg hielden van de Amerikaanse invasie van Irak (net zoals de regering Verhofstadt in België), “is Frankrijk in een light versie achter George Bush aangehold. Ik ben een filosoof-burger die oordeelt dat de vrede gered moet worden”.
‘Islamofoob’
Onfray (56), de meestgelezen Franse filosoof van het moment, was tot niet zolang geleden een boegbeeld van fors en anti-EU links in Frankrijk. In september publiceerde de centrum-linkse, pro-Eu krant Libération een voorpagina-artikel tegen hem, nadat hij in een interview onder meer had gezegd dat “het Franse volk misprezen wordt” door zijn leiders, en nadat hij van leer was getrokken tegen de emotionele reacties rond de foto van het verdronken Syrische jongetje, Aylan.
Volgens Libération was Onfray in het kamp terechtgekomen van Marine Le Pen en het Front National.
Onfray, die onder meer bekend is als radicaal atheïst, en die in zijn Traité de l’Athéologie inhakt op de grote monotheïstische tradities, heeft eerder ook geargumenteerd dat men de islam in het buitenland met rust moet laten, maar dat men moet optreden tegen radicale godsdienst in eigen land – dat men “de republiek” moet verdedigen tegen uitwassen van religie. Dat leverde hem het verwijt van ‘islamafobie’ op. Ook pleitte hij in september voor de oprichting van een nieuwe volkspartij, die tegen het overheersende marktdenken en tegen de EU zou zijn. In die partij zag hij ook plaats voor aanhangers (niet voor politici) van het Front National.
(RR)
Aanslagen Parijs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier