‘Als Kamala Harris wint, maakt ze misschien wel twee termijnen vol’: astrologen verdienen grof geld aan Amerikaanse verkiezingen

Astrologen verspreiden hun voorspellingen steeds meer via sociale media. En met de Amerikaanse verkiezingen in zicht beleven ze hoogdagen.

De horoscoop van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verlicht het laptopscherm. ‘Hij zal in april 2025 het hoogtepunt van zijn leven bereiken’, zegt Helena Woods, astrologe van beroep. De geboortehoroscoop van de voormalige president, een wiel met dierenriemsymbolen, is een snapshot van zijn lot. Hij wordt bepaald door de posities van planeten in verschillende aspecten of ‘huizen’ van zijn leven: zijn relaties, zijn carrière en de verkiezingen. Om de geboortehoroscoop van Trump nauwkeurig te kunnen lezen, heeft Woods het exacte tijdstip van Trumps geboorte nodig. Voor Kamala Harris staan Jupiter en Saturnus gunstig, zegt Woods. ‘Als ze wint, maakt ze misschien wel twee termijnen vol.’

Kamala Harris duwt Donald Trump in de verdediging in vurig debat: ‘Wereldleiders lachen met hem’

Astrologen beweren al lange tijd het lot van politici te kunnen voorspellen. Ronald Reagan, Amerikaans president van 1981 tot 1989, liet zich, net als zijn vrouw Nancy, adviseren door een astroloog. Nu houdt astrologie een nieuwe generatie in de ban. In 2022 verklaarde 37 procent van de Amerikanen tussen 18 en 29 jaar in een enquête van YouGov dat ze er geloof aan hechten. Woods heeft die twee YouTubekanalen, samen goed voor bijna 100.000 abonnees. Ze is een van de vele astrologen die actief zijn op sociale media.

Evan Nathaniel Grim verzamelde 400.000 volgers op TikTok met horoscoopvideo’s en ‘door de kosmos geïnformeerde’ voorspellingen. Hij wijst op een ‘lange lijst’ van accurate voorspellingen, waaronder een ‘zeer onstuimige gebeurtenis’ in het leven van Trump. Grim deed die voorspelling nog voor de moordaanslag op de voormalige president. Grim ziet Trump na oktober niet meer op het stembiljet staan, deels door een aankomende volle maan in Ram.

De waarde van de wereldwijde astrologiemarkt zou tegen 2031 ruim 20 miljard euro bedragen.

Een goede reputatie legt ook astrologen geen windeieren. Grim zegt dat hij duizenden privélezingen heeft gegeven aan betalende klanten, waarbij hij tot 750 dollar per sessie vraagt. Veel astrologen plaatsen hun spannendste voorspellingen achter een betaalmuur. Het analistenbedrijf Allied Market Research schat dat de waarde van de wereldwijde astrologiemarkt tegen 2031 ruim 20 miljard euro zal bedragen, tegenover 11,5 miljard euro in 2022. Een hernieuwde interesse in newagemystiek heeft daarbij geholpen. Sinds 2020 zijn de Google-zoekopdrachten naar ‘tarot’ in Amerika sterk gestegen. Miljoenen mensen kijken naar met kristallen overladen paragnosten die kaarten schudden op TikTok en YouTube.

‘Om de vier jaar maakt elke al dan niet vermeende astroloog voorspellingen over de presidentsverkiezingen’, zegt Laurie Rivers, een astrologe met 200.000 volgers op TikTok die vroeger analist was. ‘Echte astrologie is heel complex, zoals elke vorm van datawetenschap.’ Rivers voorspelt een ‘overweldigende overwinning’ voor Kamala Harris.

‘Trump staat na oktober niet meer op het stembiljet.’

Maar zelfs astrologie polariseert. Helena Woods maakt geen video’s meer over politieke onderwerpen omdat ze ‘intense verdeeldheid’ veroorzaakten. Amy Tripp, een astroloog met bijna 150.000 volgers op X, verklaart dat ze ‘gecanceld’ is vanwege enkele van haar interpretaties. ‘Veel astrologen laten hun persoonlijke vooroordelen meespelen bij het lezen van horoscopen.’ Tripp, die voorspelt dat Trump zal winnen, zegt dat ze ‘objectieve’ voorspellingen kan doen omdat ze een Waterman is.

Afgaand op de geboortehoroscoop van de Verenigde Staten (landen hebben ook horoscopen, hoewel er onenigheid lijkt te zijn over wanneer de VS precies verjaren), voorzien astrologen diverse opstanden, technologische doorbraken en een herschrijving van de grondwet. ‘Het wordt echt gek in juli 2025 ’, zegt Woods. ‘De chaos die daarop volgt, zal duren tot 2033.’

Taylor Swift steunt Kamala Harris: helpt het Harris, schaadt het Swift?

Partner Content