Anti-immigratiepartij AfD grote winnaar – Merkel niet overal afgestraft

Frauke Petry (AfD) © Reuters

De rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) is de opvallendste winnaar geworden bij de Duitse deelstaatverkiezingen.

Het rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD), een partij die nauwelijks drie jaar geleden werd opgericht, is de opvallendste winnaar gewonnen van de verkiezingen die zondag plaatsvonden in drie Duitse deelstaten. De stembusslag werd gezien als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van bondskanselier Angela Merkels vluchtelingenbeleid.

Door de opmars van de anti-migratiepartij AfD, dreigt de coalitievorming er erg moeilijk te verlopen. Geen enkele partij wil voorlopig met AfD regeren, terwijl de klassieke volkspartijen CDU en SPD een historische nederlaag leden. Maar behalve het succes van de rechtspopulisten, werd het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel niet eenduidig afgestraft.

Anti-migratiestandpunten

De AfD deed het in de drie Duitse deelstaten waar gestemd werd erg goed. De partij pakte tijdens de campagne vooral uit met anti-migratiestandpunten en kon zo heel wat kiezers aantrekken die in het verleden niet naar de stembus trokken, verklaren analisten.

In Saksen-Anhalt komt de AfD op de tweede plaats, na de CDU. Met alle stemmen geteld stranden de christendemocraten er op 29,8 procent of 30 zetels, tegen 24,2 procent (24 zetels) voor AfD. Nooit eerder kon een partij vanuit het niets zo goed scoren. Op de derde plaats in Saksen-Anhalt volgt die Linke met 16,3 procent (17 zetels). SPD halveert tot slechts 10,6 procent (11 zetels). De Groenen halen de kiesdrempel met 5,2 procent, iets wat de liberale FDP net niet lukt (4,9 procent). De regerende CDU-SPD coalitie kan niet voortregeren; enkel zwart-rood-groen is een realistische optie, zeggen analisten.

In Baden-Württemberg zijn de Groenen (30,3 procent of 47 zetels) voor het eerst in de Duitse geschiedenis dan weer de grootste partij. In het verleden was de CDU er altijd de nummer één, maar die partij wordt nu sterk uitgedund en strandt op 27 procent (42 zetels), gevolgd door AfD (15 procent of 23 zetels). Ook de SPD wordt gehalveerd en staat slechts op de vierde plaats, met 12,7 procent van de stemmen of 19 zetels. De FDP heeft er 12 zetels. Ook hier ziet het er naar uit dat een heruitgave van de groen-rode coalitie niet zal lukken.

In Rijnland-Palts is de tweestrijd tussen SPD-boegbeeld Malu Dreyer en CDU-ster Julie Klöckner, ook wel de kroonprinses van Merkel genoemd, in het voordeel van die eerste uitgedraaid. De al een kwarteeuw regerende SPD haalde 36,2 procent (39 zetels), tegen 31,8 procent (35 zetels) voor CDU: een historisch dieptepunt. Op de derde plaats komt AfD met 12,6 procent of 14 zetels. Een heruitgave van de rood-groene coalitie is ook hier niet mogelijk: de groenen verloren meer dan 10 procentpunt en strandden op 5,3 procent of 6 zetels. De FDP maakt na vijf jaar zijn herintrede in het parlement met 7 zetels.

De vluchtelingenproblematiek was tijdens de verkiezingscampagne een belangrijk thema. Maar behalve het succes van AfD was er geen eenduidige afkeuring van Merkels beleid. Alledrie de regionale CDU-kandidaten hadden zich immers tegen het beleid van de Duitse bondskanselier afgezet en aangedrongen op een beperking van het aantal vluchtelingen. Daarentegen steunden Malu Dreyer -die won in Rijnland-Palts- en Winfried Kretschmann -die won in Baden-Würtemmberg- het vluchtelingenbeleid van de Duitse kanselier. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content