Andere presidentskandidaten, Groen, onafhankelijk

Donald Trump en Joe Biden tijdens hun partijconventies. © Reuters
Rudi Rotthier vanuit de VS

Er zijn drie voorname kandidaten buiten de twee traditionele partijen.

Wereldwijd de bekendste is Robert Kennedy jr. (70).Hij kwam eerst op als Democraat, werd vervolgens een onafhankelijke presidentskandidaat, al is er ook toenadering tot de Libertaire Partij (die op dit ogenblik al zo’n 15 presidentskandidaten telt).

Het is als onafhankelijke lastig om aan de voorwaarden te voldoen om in elke staat op de kiesbrief te komen. Kennedy beweert dat zijn medestanders dat probleem klaren, maar het is pokkenwerk.

Kennedy heeft in elk geval naambekendheid, als zoon van de vermoorde presidentskandidaat Robert en als neef van de vermoorde president John. Zijn programma houdt het midden tussen het sociaal pakket dat zijn vader en oom voorstonden en stevig scepticisme rond de overheid (tot en met samenzweringstheorieën), onder meer inzake vaccinaties. Als gewezen milieuadvocaat heeft hij oog voor milieumaatregelen, maar hij ziet er een opening in voor vrijemarktwerking eerder dan overheidsinterventie.

In een rechtstreekse strijd met Biden en Trump haalt hij volgens een recente peiling 18 procent van de stemmen. In eerdere peilingen leek hij die stemmen vooral bij Trump te halen, maar recent is het evenredig gespreid over de twee topkandidaten tot eerder in het nadeel van Biden.

Jill Stein (73) is kandidaat namens de Groene Partij (ze is nog niet genomineerd, er zijn een stuk of tien tegenkandidaten, maar zij is topfavoriet). Ze staat voor een links, groen programma, met nadruk op vredesinitiatieven en mensenrechten. Ze nam deel aan vorige presidentsverkiezingen. In 2016 haalde ze in enkele cruciale staten net iets meer stemmen dan Hillary Clinton achterlag bij Donald Trump. Of Hillary zonder de kandidatuur van Stein president was geworden, valt niet te achterhalen. Sommige Bernie Sanders-kiezers opteerden voor Stein en lieten weten dat ze in geen geval voor Hilary zouden gestemd hebben. Maar Groene kandidaten vissen in dezelfde stemmenvijver als de Democraten, dus Steins kandidatuur kost wellicht stemmen aan Biden.

Ook de derde kandidaat, Cornel West (70), haalt wellicht stemmen weg uit de linkervleugel van de Democratische aanhang. West, die eerst namens een kleine socialistische groep aantrad, vervolgens Groene presidentskandidaat werd, treedt nu als onafhankelijke aan. In vorige campagnes ondersteunde hij Bernie Sanders. West, een flamboyante figuur en intrigerende spreker, kan stemmen halen bij jongeren, zwarten en moslims. Zoals Stein bekritiseert hij de pro-Israëlkoers van president Biden. Hij is al decennia actief in de strijd tegen racisme, tegen geweld.

West is gewezen professor filosofie en/of theologie aan de universiteiten van Harvard, Yale en Princeton.

Als deze drie kandidaten op de kiesbrief staan, is dat volgens de recente peiling nog een stukje beter voor Trump dan met Kennedy alleen.

Naast deze drie verklaarde kandidaturen houdt de beweging No Labels zich klaar om een kandidaat te introduceren. No Labels is een beweging die gematigd beleid met ‘gezond verstand’ en samenwerking tussen de twee grote partijen voorstaat. Joe Manchin, de Democratische senator uit West Virginia, is een van de namen die de ronde doet als potentiële No Labels-kandidaat.

Ontdek het recentste nieuws van de Amerikaanse verkiezingen 2024.

Partner Content