Keerpunt in Zuid-Afrika: partij van wijlen Nelson Mandela verliest absolute meerderheid

Een Zuid-Afrikaanse kiezer op woensdag in Johannesburg. © Getty Images

Zuid-Afrika staat voor een keerpunt. Met bijna alle stemmen geteld is het duidelijk dat het ANC, de partij van wijlen Nelson Mandela, bij de parlementsverkiezingen van woensdag zijn absolute meerderheid kwijtgespeeld is. Het ANC regeerde dertig jaar alleen in Zuid-Afrika.

Drie dagen na de verkiezingen is 97,51 procent van de stemmen geteld, maakte de Nationale kiescommissie zaterdagochtend bekend. Het ANC haalde 40,11 procent van de stemmen en zal, wel nog steeds als grootste partij van het land, dus op zoek moeten gaan naar een coalitiepartner.

Bij de vorige verkiezingen in 2019 stemde nog 57,5 procent van de Zuid-Afrikanen op het ANC. De tweede partij wordt de liberale Democratic Alliance, met 21,71 procent van de stemmen. De nieuwe partij uMkhonto we Sizwe (MK) van oud-president Jacob Zuma kent meteen haar grote doorbraak en heeft 14,84 procent van de kiezers kunnen overtuigen. Het marxistische Economic Freedom Fighters (EFF) volgt op 9,37 procent.

Met 58,6 procent lag de opkomst bij de verkiezingen een flink stuk lager dan in 2019. Toen ging 66 procent van de stemgerechtigde Zuid-Afrikanen stemmen.

De definitieve verkiezingsuitslag wordt in de loop van het weekend verwacht.

Analisten schrijven het verlies van het ANC onder meer toe aan de oprichting van het MK van Zuma. Maar ook de zwakke economische prestaties van het land eisen hun tol voor de partij. Het 61 miljoen inwoners tellende Zuid-Afrika kampt met massale werkloosheid, staatsbedrijven die in slechte papieren verkeren, geregelde stroomonderbrekingen, hoge criminaliteitscijfers en corruptie.

In totaal worden bij de parlementsverkiezingen vierhonderd volksvertegenwoordigers verkozen. Zij moeten binnen de veertien dagen een nieuwe regering vormen en een president aanduiden.

Partner Content